Спешни или смешни мерки срещу футболното хулиганство

Драги ми футболни запалянко, ако лумпените не успяха да те изгонят от стадионите, то спретнатите в костюми чиновници ще го направят. И то със закон! Парламентаристи променят сериозно настоящия за борбата с футболното хулиганство. Корекциите обаче вместо да нанесат удар по ултрасите, ще стоварят кроше на средностатистическия български фен. В промените на новия закон има точка, в която се забранява продажбата на билети в деня на срещи, които са определяни като високорискови. Най-голямото спортно съперничество между „Левски“ и ЦСКА е именно такова. В тази графа попада пловдивското дерби между „Ботев“ и „Локо“, както и всички срещи на тези два тима със „сини“ и „червени“.

За добро или лошо, феновете у нас ходят до касите в последния момент. И купуват по много! Мотивът на работната група, която действа по закона е повече от скандален.

„Пред касите при такива футболни мачове се оформят опашки и стават проблеми“, обясни пред Дарик радио Славчо Атанасов, председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС.

Какви са тези проблеми, които стават пред гишетата, не става ясно. За всеки тим има посочени конкретни каси и със сигурност фенове от един и същи отбор не се замерят с бомби.

Въпросната промяна в закона обаче ще нанесе огромна вреда на играта у нас. Ограничението с продажбата на билети ще намали и без това слабия интерес към родния футбол. Само преди дни вестник „Труд“ публикува тревожни данни. Едва 32 580 души гледаха всички срещи в първите 3 кръга на Първа лига. А мачовете бяха 21. Средната посещаемост на срещите е малко над 1500 души. С промените в новия закон тази цифра ще се стопи още. Голяма част от по-възрастните запалянковци не познават достатъчно добре „магията“ на интернет и не могат да си купят онлайн място на стадиона. А хората от провинцията? За тях кой мисли?

Спешни или смешни мерки срещу футболното хулиганство

Преди година 74-годишният тогава дядо Дафин от силистренското село Професор Иширково се обади на колеги от програма "Хоризонт" с молба да му купят билет за мача "Левски" - "Лудогорец". Неговият дом се намира на 450 км от стадион "Георги Аспарухов". Историята му обаче завърши с щастлив край - имаше пропуск и гледа двубоя, след като пътува 12 часа (!) с нощния влак от Силистра. Дядо Дафин имаше щастието да му купят по-рано билет, но колко хора ще имат неговия късмет? И колко пъти трябва да пътува до София, ако няма кой да му вземе пропуск за дербито с ЦСКА? Три дни път с камили?

"Разбираме и опасността, която е зададена – каза още Славчо Атанасов. - Това са само спешните мерки. Ние продължаваме и в края на годината ще е готов целият закон. Тогава той ще бъде подложен на обществено обсъждане. Ще искаме да чуем фенклубовете и самите отбори. Не са фатални нещата, но западният опит е точно такъв, защото много често сбивания стават на самите каси“.

От казаното разбираме, че първо се правят промени в закона, след това те влизат в сила и най-накрая се подлагат на обществено обсъждане. Система „след дъжд – качулка“. Новият закон се очаква да бъде готов до края на тази или началото на следващата година. Това са 4 месеца, в които билети в деня на дербитата няма да се продават. Има-няма 120 дни. И след тях ще се обсъждат промените. Това ли е западният опит? Едва ли в Европа има друга страна, която прокарва закони, а след това ги обсъжда дали ще са ефикасни или не. За сбиванията на касите вече го казахме. Ако пък приемем, че действително такива има, как промените ще попречат да се раздават шамари в дните, в които се продават пропуски?

А хулиганите ще си купят билети. Това е сигурно. Хората като дядо Дафин обаче ще си останат у дома и то насила.

Тези промени няма ли да са добре дошли за черноборсаджиите? Купуват билети в дните преди срещата и ги продават на по-висока цена в часовете до двубоя.

Спешни или смешни са мерките? Въпросът изглежда риторичен. Явно се забравя, че футболът е за феновете. Израз, който неслучайно се е превърнал в клише, защото всъщност е точно така. Това е и неписан закон, който чиновниците не трябва да игнорират. Поне западната практика е такава...

Какво гласи законът?

Разпространение на билети

Цитат 1 към 1: “Билетите не трябва да бъдат продавани на място или другаде в деня на събитието, за мачове, които са определени като високорискови, след като им е направена оценка на риска, без съгласие от страна на полицията или обществените власти, тъй като това може да подкопае планирането на управлението на безопасността и свързаните с това оценки на риска.

Политиката на продажбата на билети може да спомогне за намаляването на рисковете и инцидентите, свързани с безопасността и сигурността, като:

- ефективно и ефикасно отделяне на съперничещите си привърженици (освен, ако националните разпоредби и специфичната оценка на риска за дадено събитие определят, че такова разделяне не е необходимо);

- предотвратяване на неупълномощени продажби и измама с билети;

идентификация на купувачите за високорискови мачове или турнири.

Спортните мероприятия могат да бъдат:

- с висок или с нисък риск от нарушаване на обществения ред. Степента на риск от нарушаване на обществения ред при провеждане на спортно мероприятие се определя от организатора на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния вид състезание, съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ