Спешни мерки за кризата с боклука в Кубрат

Фирма пое временно сметосъбирането заради бедственото положение в общината

Фирмата, която извършва сметосъбирането в Разград и Исперих, пое временно и разчистването на натрупаните отпадъци в населените места в община Кубрат, която обяви бедствено положение заради спряното извозване на боклука.

Спешната мярка за освобождаване на преливащите контейнери е резултат от разговори на областния управител Гюнай Хюсмен с представители на фирма „Еф Си Си България”, която обслужва другите две общини, уточниха от областната управа в Разград.

Проверката в населените места в Кубратско е показала, че фирмата, която има договор за сметоизвозване е почистила само две населени места, а в останалите кметовете са създали организация сами да извозват боклука.

Както „Труд” съобщи, до кризата и обявяване на бедственото положение в Кубрат се стигна, след като фирмата, която има договор за дейността от 2015 г., спря през април чистенето. Причината била воденето на дела за неуредени финансови отношения между нея и общинското кметство.

От Областната управа в Разград допълниха, че в Кубрат обсъждат трайно решаване на проблема. Вариантът бил да се създаде общинско звено за сметосъбиране, да се закупят 2 машини и се наемат 4-5 работници.

Това предложение щяло да бъде направено на сесия на Общинския съвет-Кубрат на 22 май. Ще се обсъжда и вариант за краткосрочен договор със сметосъбираща фирма до създаването на общинско звено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България