Спешни назначения на задграничен персонал правят в МВнР

Десетки назначения на персонал в посолствата и консулствата предвижда Министерството на външните работи. Това показва списъкът „Дипломатическите длъжности, подлежащи на ротация през 2017 г.“, с който разполага редакцията на „Труд“.

Ведомството търси да назначи управляващи на представителства в чужбина, секретари и аташета.

Обявленията за службите са пуснати от МВнР на 18 ноември - четири дни, след като правителството подаде оставка.

Според изискванията „кандидатите за обявените позиции могат да бъдат дипломатически служители, държавни служители от дипломатическата служба без дипломатически ранг, както и служители по трудово правоотношение в дипломатическата служба (...)“

Местата, за където се търсят експерти, са Бразилия, Етиопия, Турция, Германия, Гърция, Азербайджан, Белгия, Унгария, Македония, Полша, Словакия, САЩ, Австрия, Индия, Хърватия, Холандия, Швеция и още няколко дестинации. Сред задълженията на длъжностите са „притежаване на управленски умения“, „опит в консулската работа“, „познаване на нормативната уредба“.

Списъкът с местата се появява два дни, след като от БСП предупредиха, че МВнР и външният министър Даниел Митов са започнали да поставят „верни“ кадри на ключови постове.

По време на пресконференция в Народното събрание в сряда депутатите от левицата Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев дадоха пример с двамата доскорошни заместници на Митов -  Валентин Порязов и Румен Александров. Те бяха назначени за посланици, съответно в Швеция и Холандия.

Според БСП идеята на сегашното ръководство на МвнР е да постави свои хора на всички възможни позиции в дипломатическите представителства.

„Какво ще прави новият министър, когато дойде, и какви възможности ще има за провеждане на политика“, попитаха от левицата.

В отговор Даниел Митов обяви, че няма намерение да чака БСП да дойде на власт, за да направи назначенията.

„Няма да оставя професионалната администрация да се гърчи и гъне, за да чака да дойде Жельо Бойчев или някой друг на власт, заради амбициите на дадена личност или партия“, заяви министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България