Спешно пишат нов закон за медиите (обзор)

Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов

Старите текстове са от 20 години, каза по време на дебатите Вежди Рашидов

Евродиректива предвижда регулация и за интернет сайтовете

България изпитва остра нужда от нов Закон за медиите, тъй като сегашният е остарял морално и технологично. Това каза Бетина Жотева от Съвета за електронни медии (СЕМ) по време на дебатите в Народното събрание при гласуването на отчета на електронния регулатор.

“Нова евродиректива предвижда регулация и за интернет сайтовете”, каза по повод на отчета на регулатора Бетина Жотева. “За първи път в комисия по култура и медии документът на СЕМ не мина така гладко, както досега”, каза по време на дебатите в пленарна зала председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

“Няма нужда да обвиняваме СЕМ, а да седнем всички заедно и да обсъдим законови промени, защото съвремието изисква бързо реагиране”, отбеляза още Вежди Рашидов. По думите му няма как един закон, приет преди 20 години, да върши работа в сектора в настоящия момент. “СЕМ е орган, който трябва да следи за поведението на медиите и основно да гарантира както свободата на зрителите, така и на самите медии”, категоричен бе Рашидов.

“Дълги години един стар закон също помага за деморализиране на обществото. Често стана мода да говорим за свободата на словото. Винаги съм питал кой български гражданин наруши свободата на словото или този проблем е в ръцете на самите медии. Именно ролята на СЕМ трябва да се види - дали това е популизъм или сериозно търсене на законови мерки, с които да гарантираме истинската свобода на словото”, заяви още Вежди Рашидов. И заключи: “Всеки занемарен закон може да занемари нещата, за които говорим и те да придобият друг вид, каквито смятам, че напоследък май придобиват. Длъжни сме да съхраним хигиената на обществото”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България