Спипаха баба, засяла ниви с мак за опиум в Балкана

Полицията в Монтана откри и ожъна две ниви с опиумен мак, собственост на възрастна жена от Чипровци, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

В сряда след получен сигнал, че в планината над Чипровци се отглежда мак за производство на наркотици полицаи пристигнали край в местността „Симанов камък” над килимарското градче. В парцела на 77- годишната Мария В. криминалистите открили 90 растения от вида опиумен мак с общо тегло 3,625 килограма. При започналото резследване полицаите се натъкнали и на втора нива на баба Мария в местността " Равнища", където били засадени още 44 растения от мак с общо тегло 0, 854 кг.

Макът за производство на дрога с общо тегло близо 4,5 кг е конфискуван и предаден за експертиза. По случая е образувано досъдебно производство.

Според жители на Чипровци част от местните баби от години садят мак, чийто семена използват в приготвянето на хляб и сладкиши. С каква цел обаче 77-годишната старица е отглеждала растенията ще установят експертите. От опиумния мак се произвеждат морфин и хероин, за това обаче се изискват сериозни познания и техника, коментираха запознати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България