Спипаха телефонен измамник, "заработил" 50 000 лв.

Снимка: Архив

Полицията в Габрово задържа 58-годишен мъж от с. Брънеци за извършването на телефонни измами.

За месец мъжът е участвал в извършването на 5 измами на територията на града. Потърпевши са възрастни жени, а общият размер на нанесените щети възлиза на около 50 000 лв. И в петте случая е използвана схемата „оказване на съдействие при полицейска акция за залавянето на измамници“, съобщиха от МВР.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по изясняване на цялостната му престъпна дейност продължава, както и установяването на негови съучастници в престъпната схема.

С оглед предотвратяване на този вид престъпления, ръководството на РУ-Габрово е потърсило съдействието и на управителите на етажна собственост в града. С писма, полицейските служители ги приканват в дневния ред на провежданите общи събрания да се включва и темата, свързана с превенция на телефонните измами.

Предоставена им е информация, в която са описани най-разпространените сценарии за извършване на измами, както и съвети за реакция при получаването на съмнително обаждане. Подчертава се, че искането на пари по телефон е категоричен знак за измама, при който е задължително да се потърси съдействието на близки или на полицията чрез позвъняване на тел. 112.

Във връзка с появилия се през последно време сценарий за съдействие при провеждане на специализирани полицейски операции, категорично се подчертава, че служителите на МВР никога и по никакъв начин не изискват парични средства от граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право