Спипаха топ мошеник с 25 присъди за измами с евтино гориво

Криминалисти от Велико Търново заловиха топ измамник, който "ужилил" съдържатели на автообекти с обещания за доставка на евтино гориво.

Сладкодумният изпечен мошеник е осъждан 25 пъти и е търкал наровете по  затворите близо 15 г. 61-годишният Злати Христов от Добрич е превърнал престъпната дейност в свой занаят, с който препечелва лесни пари от 1990 г.

Ловкият мошеник направил три „удара” във Велико Търново за времето от февруари до май. Гастрольорът пристигнал в старата столица в началото на февруари и набелязъл подходящи обекти. Това били автокъща, платен паркинг и автосервиз. От съдържателите той успял да измъкне общо 2160 лв срещу обещание за доставка на бензин и дизел по 1,20-1,30 лева за литър.

„Сладкодумният мъж е българин и се появявал добре облечен. Вдъхвал доверие, защото е природно интелигентен и бързо завързвал контакт. Представял се е за шофьор на бензиновоз. Казвал на собствениците на обектите и на работниците, че е оставил камиона на изхода на града и че има излъшък от гориво, което може да пласира на изгодна цена. За да звучи убедително, Злати Христов представял пред „клиентите” реални факти и дори им заявявал, че за покупката ще им издаде фактура”, обясняват разследващи от старата столица.

Така потърпевшите бързо давали парите на юнашко доверие. От тримата пострадали Христов прибрал сътветно 400 лева, 720 лева и 1040 лева. Единият от тях се озовал с 20 празни туби на посочена от мнимия шофьор бензиностанция, където разбрал, че е измамен. Другият потърпевш пък така се зарадвал на изгодната сделка, че нямал достатъчно пари, взел на заем от свой приятел като си правел сметката да купи гориво по 1,20 лв и да го препродаде по 1,60 лв и да реализира чиста печалба. В крайна сметка обаче харизал 1040 лв и се оказал излъган и затънал в дълг.

Злати Христов подбирал „клиентите си” да са в покрайнините на града, за да може бързо да изчезне и да няма много камери за видеонаблюдение, които да го засекат. Извършителят се движел с лек автомобил, който не бил на негово име. Освен това придвидливо правел измамите в един и същ град през месец. След всеки „удар” във Велико Търново, отпрашвал към Габрово.

След като заваляли жалби от потърпевши в полицията, криминалистите започнали разследване и бързо стигнали до измамника, който се отличава със свой характерен стил и почерк. Освен това единият от пострадалите го разпознал на записите от камера на магазин.

Злати Христов бил задържан във вторник и му е назначен служебен адвокат. Прокуратурата е постановила да остане в ареста за 72 часа като ще се иска от съда постоянна мярка „задържане под стража”. Оказало се, че Злати Христов е с две висящи дела в Търговище и Стара Загора. Всичките му присъди през годините са за едно и също престъпление и само една е за лъжесвидетелстване.

61-годишният мъж е направил пълни самопризнания, но не е върнал нито стотинка от присвоените суми. Той е семеен и има син и дъщеря. В Областната дирекция на МВР във Велико Търново била призована за показания и жена му, която заявила: „Постоянно ме викат на разпити из цяла България заради него. От 100 г само с това се занимава. Вкарайте го в затвора, че да се оттърва от него”.

Преди два дни полицаи от Велико Търново са спипали и друг измамник, който завлякъл старица с 1000 лв с обещание да и постави блиндирана врата и алармена система на жилището. За услугата бабата изтеглила пари от банката и ги харизала на мошеника, който веднага изчезнал с пачката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право