Спипаха 40-годишен криминално проявен столичанин за изнудване и лихварство

Снимка: Архив

Полицейската операция на служители от СДВР е проведена на 2 май под наблюдението на Софийската градска прокуратура. Действията са реализирани във връзка със сигнали за изнудване, както и жалба за грабеж на мобилен телефон. В хода на спецакцията, пред адрес в столицата, столичните криминалисти задържали 40-годишен криминално проявен мъж от София, за когото имало данни, че се е занимавал с лихварство, съобщиха от МВР. Според първоначалните данни, в периода от края на 2015 г. до сега, той е предоставял заеми срещу 20 % лихва. Спрямо длъжниците, които не успявали да се издължат своевременно, той проявявал вербална и физическа агресия. По този начин, чрез заплахи за нараняване на тях и семействата им и причиняване на тесни повреди, е принудил трима от жертвите си да се разпоредят в негова полза със суми в размер от 5 000 до 50 000 лева.

При претърсване в управлявания от него автомобил и в жилището му са открити високорискови наркотични вещества - кокаин и коноп, разпределени на дози в различни опаковки и предназначени за разпространение. Иззети са и парична сума в общ размер на 101 435 лева, около 15 записи на заповед с издател различни хора, копия на лични карти и една - в оригинал, свидетелства за управление на МПС – част 1 и част 2, мобилни телефони, ползвани от обвиняемия, както и мобилен телефон, отнет от него чрез грабеж, електронни везни, електронно устройство, ползвано за заглушаване на сигнал, пълнител с 8 патрона.

Спрямо 40-годишния Софийската градска прокуратура е повдигнала четири обвинения - за извършени от него изнудване (престъпление по чл. 213а от НК), нерегламентирана банкова дейност (престъпление по чл. 252 от НК), грабеж (престъпление по чл. 198 от НК) и държане на наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение (чл. 354а, ал. 1 от НК). Постановено е задържането му за срок от 72 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право