Спирам цигарите!, обяви подсъдимият клошар (обзор)

“В ареста още не съм отказал цигарите, но мисля сериозно да ги оставя. За пожара набедиха мен, защото няма кой. Никой не ми е платил, за да паля складовете.” Така говореше днес 45-годишният Любомир Данчев в Пловдивския районен съд, където днес започна делото срещу него. Засега бездомникът с умствена изостаналост, прочул се с прякора Ван дер Любо, е единственият, който ще отговаря за огромния пожар, унищожил почти напълно 4-те уникалните тютюневи склада на 20 август т.г. Щетите са оценени на близо 12 млн. лв.

“Не се събраха доказателства, че Данчев умишлено е запалил сградите и обвинението бе преквалифицирано в по-леко. Деянието е по непредпазливост, а пожаро-техническата експертиза също изключи умисъл”, заяви прокурор Костадин Паскалев. Той и колегата му Димитър Махмудиев се явиха в съдебната зала, за да представят обвинителния акт срещу клошаря. Данчев е заплашен от присъда до 5 години затвор.

Според прокурор Паскалев към момента няма данни за съучастник. “Това обаче не означава, че спираме да работим по случая. Има още едно дело в досъдебна фаза - за престъпление от длъжностно лице”, уточни обвинителят. От думите му стана ясно, че се търси вина у общински служител, който не е изпълнил задълженията си по обезопасяване на складовете, макар и те да са частни. “Общината има надзорни функции върху културно-историческото наследство и е длъжна да даде предписания”, обясни Паскалев.

Данчев има общо 4 присъди за кражби. Излязъл от затвора през март т.г. и се настанил на 4-тия етаж в тютюнев склад, собственост на италианската фирма “Р.И. П. А.”, представлявана от Пиетро Луиджи Гиа. Смята се, че Данчев е подпалил с фас пластмасово кошче.

Гиа не се яви на делото, а негов адвокат поиска да внесе иск за близо 3,7 млн. лв. срещу подсъдимия Данчев, но съдът не го прие. Делото продължава в петък с разпит на свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право