Спират детските надбавки за година при 3 дни отсъствие от градина или 5 неизвинени в училище за месец

Снимка: БТВ/Архив

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева е представила предложенията за промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за помощите за деца, които предвиждат по-сериозно обвързване на социалните плащания с посещението на детска градина и училище, съобщават от пресцентъра на МОН.

При повече от 3 дни непосещение на детска градина или 5 неизвинени отсъствия в училище в рамките на месец детските надбавки ще бъдат спирани за срок от една година. Предвижда се помощите за децата в първи клас да се дават на два пъти – в началото на първия и в началото на втория срок. С ходенето на училище ще се обвържат и помощите за наем на общинско жилище и за отопление.

Според Деница Сачева в момента глобите се събират трудно и трябва да се мисли върху механизъм за обвързване на помощите със заплащане на наложените глоби. „В същото време предлагаме и подкрепящи мерки като възможността помощите да се изплащат в натура – обувки, дрехи и пособия за обучение, да са под формата на такса за детска градина. Скоро стартират два нови проекта за осигуряване на допълнителни занимания по български език и по други предмети, както и за покриване на таксите за детски градини за децата от бедни семейства“, допълни тя.

„Работата по Механизма ще се концентрира повече върху идентифицирането на децата в риск, осигуряването на ежедневната посещаемост и превенция от отпадане от детска градина и училище. Търсим балансирания подход между подкрепящите мерки и санкциите, за да можем да върнем децата в образователните институции“, обясни Сачева на Шестата среща на образователните експерти в общините в Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование