Спират един от реакторите на румънската АЕЦ Черна вода през 2026 г.

Първият реактор на румънската АЕЦ Черна вода ще бъде спрян през 2026 г. за модернизация, предаде ТАСС, като се позова на румънското радио.

Генералният директор на компания Нуклярелектрика Козмин Гита съобщи, че в периода на ремонт от 2026 до 2028 г. реакторът, който сега произвежда около 700 мегавата, няма да работи. Тези данни са предадени на министерството на енергетиката, за да се подготвят национална енергийна стратегия и мерки за компенсиране на липсата на 700 мегавата в течение на две години, каза Гита.

Това ще бъде петото поред подобно спиране за смяна на остарелите елементи на реактора. Първият реактор беше пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през 2007 г. Продължителността на живот на канадския реактор тип CANDU е около 30 години, но се съкращава при ефективна експлоатация. Стойността на работите по модернизацията възлиза на 1,2-1,5 милиарда евро.

В проекта за единствената АЕЦ в Румъния са предвидени 5 реактора, но сега функционират само първи и втори, а третият и четвъртият, чието строителство е достигнало 14-15 процента, бяха консервирани през 1992 г. Двата работещи реактора с установена мощност 700 мегавата всеки осигуряват около 20 процента от нужната електроенергия в Румъния. Гита каза, че в момента Нуклярелектрика води преговори с китайски партньори за развитието на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода, които могат да влязат в експлоатация след 2030 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа