Спират измамите с прехвърлянето на фирми

Фалит за компания, ако бави заплатите на над 1/3 от работниците

Без обществени поръчки остават задлъжнели предприятия

Край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми на клошари опитва да сложи парламентът, след като прие окончателни промени в Кодекса на труда (КТ). Според тях недобросъвестни работодатели вече няма да могат да приписват компанията си на трети лица и да бягат от финансови задължения към работниците. Измененията предвиждат фирма с нает персонал да може да се прехвърли на друг собственик, само след като той изплати забавените заплати, обезщетения и задължителните осигурителни вноски на всички служители, които имат трудов договор. Законът предвижда да се изплатят и забавените пари на хората, включително на тези, които са прекратили договора си с фирмата до три години назад.

“Всички, които през последните 3 години не са си получили заплатите от своите некоректни работодатели, вече ще могат да го направят през Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалирали предприятия”, обяви омбудсманът Мая Манолова в Народното събрание. Тя бе инициатор на поправките в кодекса. Манолова призна, че работници с неизплатени заплати няма да могат да си получат парите веднага, но процесът ще се случи в рамките на следващата година.

“Нито един лев, който се дължи на работник, няма да бъде изгубен”, обеща омбудсманът.

С промените се засилва и властта на Главна инспекция по труда (ГИТ). Тя ще може да започва процедура по

несъстоятелност, ако не са изплатени заплатите на повече от 1/3 от работниците в предприятието. Новата функция ГИТ ще започне да изпълнява от 31 март 2018 година.

Според промените работодатели, които дължат заплати и обезщетения на служителите си, вече няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Към момента общите забавени възнаграждения на работници у нас надхвърлят 27 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика