Спират нелегалния износ на лекарства от страната (обзор)

Изгражда се информационна система за проследяване на медикаментите

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) вече ще има правомощията да забранява или ограничава износа на медикаменти от страната, когато това е в ущърб на вътрешното потребление. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като Министерски съвет одобри в сряда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Промените предвиждат създаване на експертна комисия, която ще води на отчет два списъка с лекарства. Единият ще включва тези, които са липсващи в аптеките или ограничени като количества. Другият ще е с медикаменти, за които в рамките на предходните три месеца ИАЛ е била уведомена от търговците на едро, че са планирани за износ.

За първи път ще бъде създадена информационна система, на базата на която ще се следи движението на лекарствените продукти. Тя ще ги наблюдава от влизането им на територията на България, през търговеца на едро, до търговеца на дребно (аптеката), или до аптеките в болниците. Така ще се установява къде има липса на съответния продукт, откъде се отклоняват лекарства - т.нар. паралелен износ.

Предвиждат се по-високи санкции – от 10 хил. до 35 хил. лв., с имуществени до 100 хил. лв., за нерегламентирана търговия с лекарства.

Промените ще включват и намаляване на административните тежести при дарения на лекарства, както за производители и търговци на медикаменти.

Нова наредба ще регламентира и лечението с лекарства за състрадателна употреба. Това ще позволи на обречени пациенти да бъдат лекувани с експериментални терапии при желание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве