Спират черно-белите учебници

Черно-белите учебници няма да се разпространяват, обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По темата се разрази обществена дискусия, след като от издателство „Просвета” обявиха, че за 8 клас освен цветни по няколко предмета ще предлагат и черно-бели варианти, които ще са с 30% по-евтини. Става въпрос за предмети, по които илюстрациите не са от голямо значение - например математика и философия.

В социалните мрежи се разрази огромен спор и възмущение, че всъщност по този начин децата ще се делят на бедни и богати.

По думите на министъра черно-белите учебници са образователна дискриминация. „Делението на децата по този начин е недопустимо, става въпрос за едно неуместно послание на издателството”, каза Вълчев, който е получил уверението от издателството, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

„Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи”, отбеляза Вълчев, цитиран от БТВ.

„И в момента голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели, много от дисциплините не изискват цветност на графично изображение” , допълни все пак той.

Омбудсманът Мая Манолова също настоя издаването на черно-бели учебници да бъде отменено.

По-рано в съобщение от МОН увериха, че не делят децата на бедни и богати.

„Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от 8 до 12 клас и по нива /нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат - например математика, физика, химия и други”, изтъкват от просветното министерство.

„Всички учебници от първи до седми клас се купуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от 8 до 12 клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация”, уточняват от ведомството.

„Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания”, посочват още от МОН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование