Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Министерството на образованието е изготвило списък с 55 специалности в професионалните училища в страната, които ще са приоритетно финансирани. Те ще бъдат и защитени от закриване в случай на недостиг на ученици за сформиране на паралелка. Причината е, че обучават децата в сфери, които изискват задължително квалифицирана работна ръка и които формират гръбнака на икономиката ни, но има недостиг на кадри и в момента. Това стана ясно в понеделник по време на пресконференция на просветното ведомство.

Става въпрос за 12 професионални направления, сред които: транспортни услуги, машиностроене, металообработване и металургия, моторни превозни средства, електротехника, енергетика, строителство, хранителни технологии, обясни зам.-министърът Таня Михайлова.

В тези сфери в момента броят на кадрите, които ще се пенсионират през следващите пет години, е поне два пъти по-висок от учениците, обучаващи се по тези специалности в професионалните училища. Това заяви просветния министър Красимир Вълчев.

Изготвя се и механизъм за насърчаване и задържане на преподаватели. Идеята е да се осигурят добри педагогически специалисти във всички общини, училища и детски градини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование