Споделените офиси в София се увеличават с 50%

Общата им площ в столицата е близо 27 000 кв. м с над 3100 работни места

Споделените офиси стават все по-значим фактор за пазара на недвижими имоти, заради комбинацията от цена, гъвкавост и удобства, които предлагат на наемателите. Общата им площ в София е близо 27 000 кв. м с над 3100 работни места, като в това число влизат и офисите с допълнително обслужване. Към момента споделените офиси са едва 1,5% от общото предлагане на пазара в София, но сегментът ще се разрастне с 50% до края на 2019 г. Това прогнозират от консултантската компания за бизнес имоти.

Основното предимство на споделените офиси е, че предлагат работни места под наем в комбинация с допълнителни услуги за гъвкав период от време – от един ден или седмица до няколко месеца или година. Основните служители на този тип офиси са компании от бързо растящия IT сектор. Традиционно в такъв тип площи се трансформират по-нисък клас офисни или индустриални сгради в центъра на града или на локации с лесен достъп. Но от компанията прогнозират, че в близките години тази концепция ще навлезе и при по-високия клас офис сгради.

През 2018 г. в София са завършени или се очаква да влязат в експлоатация близо 180 хиляди кв. м офиси, като част от тези площи може да бъдат отложени за първите месеци на 2019 г. Към септември тази година делът на свободните площи клас А и Б в София остава 9,5% при подписани договори за наем на 130 300 кв. м. Усвоените площи за периода наброяват 54 хиляди кв. м, тъй като основната част от договорите са за офиси в строеж.

“През следващите години очакваме нива на ново строителство, сравними с тези от пазарния пик през 2007-2008 г. и първите години на кризата, когато предлагането растеше бързо. Тогава се завършваха между 150 до над 200 хиляди кв. м нови офиси годишно при обем на усвояване от пазара под 100 хиляди кв. м. Съветвам инвеститорите в офис сгради да вземат тези числа предвид при планирането на нови проекти”, допълни Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” в компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти