Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не функционира по план

Споразумението за бежанците между ЕС и Турция не функционира по план - връщането на нелегалните и преразпределението им се бавят, съмненията, че договореностите работят ефективно, растат. Това констатира "Дойче веле", цитирани от БГНЕС.

Турция заплашва да спре изпълнението на споразумението с Европейския съюз за бежанците, ако до октомври не получи безвизов режим. Междувременно в Брюксел си задават въпроса: имаме ли в действителност нужда от бежанското споразумение и функционира ли то изобщо?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Броят на кандидатите за убежище и на мигрантите, преминали от Турция в Гърция, наистина е спаднал драстично от 20 март насам. Според експертите обаче това се дължи на бежанската политика на Европейския съюз, в рамките на която т.нар. Балкански маршрут бе затворен и това оказа своето сплашващо влияние върху мигрантите. Дори и само перспективата да те върнат от гръцките острови в Турция очевидно е обезкуражила мнозина да се впуснат в скъпото и опасно пътуване. Броят на бежанците, върнати от Гърция в Турция, е много по-нисък от очакванията на авторите на пакта, сключен през март. Върнатите от април до края на юли бежанци са точно 468, а не хиляди, както се смяташе по време на срещата на върха Европейски съюз -Турция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви тогава, че Европейския съюз го чака "херкулесова задача" и че Европейската комисия е изправена пред сложна логистична операция, която трябва да се извърши в кратки срокове.

Държавите-членки на Европейския съюз трябваше да изпратят към 4000 служители в помощ на гръцката администрация. Но и до днес в Гърция са пристигнали само 61 преводачи, 92 експерти по предоставянето на убежище, двама експерти по екстрадицията и 66 гранични служители, т.е. общо 221 души.

Хората са достатъчно, за да изпълнят задачите си на гръцките острови, каза по този повод говорителка на Европейската комисия. Първоначалните искания били прекомерни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа