Според допитване две трети от германците не смятат социалдемократите за подходящи да управляват Германия

Около две трети от германците не смятат, че социалдемократите са подходящи да участват в национално правителство, сочи допитване, цитирано от ДПА. Тези данни са публикувани две седмици преди очакваното гласуване в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за съставяне на нова коалиция с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел.

Допитването на социологическия институт Сивей (Civey), изготвено за информационния портал t-online.de, обхваща 5000 души, от които 67,1 на сто подкрепят това мнение. Едва 25,6 на сто намират социалдемократите за подходящи да управляват, но сред привържениците на ГСДП този процент е значително по-висок - 68,7 на сто.

Сред поддръжниците на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - с които ГСДП преговаря за съставяне на коалиционно правителство - 71,6 процента са критични спрямо способността на социалдемократите да управляват.

Участниците в друго допитване - на института Емнид (Emnid) за в. "Билд" - гледат със скептицизъм и на планираното предаване на властта в ГСДП от Мартин Шулц на председателката на парламентарната група на партията Андреа Налес. Едва 33 на сто от тях смятат, че ГСДП ще има по-голям успех при управлението на Налес, докато 52 на сто не очакват да стане така.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл заяви днес пред ДПА, че изпълнителният комитет на партията ще обсъди на заседание във вторник дали Налес може временно да оглави ГСДП. Ако комитетът даде зелена светлина за незабавна промяна на ръководството, Налес ще трябва да бъде избрана на специален конгрес на партията след три месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа