Според проучване на Европарламента: ГЕРБ печели 34.8%, а БСП - 33.1% на изборите

На предстоящите избори за Европейски парламент ГЕРБ ще спечели 34.8% от гласовете, а БСП - 33.1%. Това показва публикувано днес проучване, представено от Европарламента.

ДПС ще е с трети резултат от 10.4% от гласовете, следвана от коалиция "Обединени патриоти" (8%), "Демократична България", обединяваща "Демократи за силна България", "Зелените" и "Да, България", (3.8%), Реформаторски блок (2.3%) и "Воля" (1.7%). За други партии са казали, че ще гласуват 5.9 на сто от анкетираните.

Според политическите групи България ще има 7 евродепутати в Европейската народна партия, шест в групата на социалистите и демократите, двама в групата на либералите (АЛДЕ) и един в категорията "Други", обединяваща политически партии и движения, които все още не са обявили намеренията си.

Проучването на Kantar public показва, че на евроизборите българските кандидатите от ЕНП ще добавят едно депутатско място, от групата на социалистите и демократите - две, групата "Европейски консерватори и реформисти", в която в момента е Николай Бареков и Ангел Джамбазки ще изгуби двамата си евродепутати и ще остане без представителство от България, българите в АЛДЕ (ДПС) също ще намалеят с двама, нов евродепутат ще има от категорията "Други", но никоя друга група, включително "Зелени/Европейски свободен алианс", няма да има български евродепутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика