Според проучване в САЩ: Дизеловите превозни средства са отговорни за 47% от смъртните случаи заради замърсяване на въздуха

Около 385 000 души по света са починали преждевременно през 2015 г. от замърсяване на въздуха, причинено от изгорелите газове на превозни средства, сочи проучване в САЩ, изтъкващо дизеловите двигатели като основен виновник, предаде БГНЕС.

Дизеловите превозни средства са отговорни за 47% от смъртните случаи, но цифрата скача до 66% във Франция, Германия, Италия и Индия, където дизелите съставляват голяма част от автомобилите, предава АФП.

Проучването е проведено от два американски университета и изследователи от Международния съвет за чист транспорт (ICCT).

“Проблемът с общественото здраве вследствие на дизеловите автомобили в Европа подчертава необходимостта от стандарти за емисии от световна класа, които да бъдат придружени от стабилни мерки за спазване и прилагане”, заяви съавторът на ICCT Джошуа Милър, призовавайки за спешни действия за замяна с превозни средства с високи емисии.

В широкообхватното проучване фокусът на изследователите е върху емисиите от дизелови и недизелови автомобили, камиони, автобуси, корабната индустрия, както и селскостопанска и строителна техника и тяхното въздействие върху нашето здраве.

Те откриват, че глобалният транспортен сектор е отговорен за 11% от 3,4-те милиона преждевременни смъртни случаи годишно, дължащи се на замърсяване от фини частици (PM2.5) и излагане на замърсяване на озона.

Цената на здравното бреме, причинено от транспортното замърсяване, което води до белодробни и сърдечни заболявания, инсулти и диабет, е скочила до 1 трилион долара (880 милиарда евро) през 2015 г.

Само в Китай около 114 000 души са били убити от изгорелите газове през годината, но това е само 10% от всички смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха.

В Съединените щати са 22 000 смъртните случая от замърсяване на транспорта, от които 43% са от дизели.

Индия регистрира 74 000 преждевременни смъртни случая от изгорели газове, в сравнение с 13 000 в Германия, 7 800 в Италия и 6 400 във Франция.

Картината е най-лоша в Германия, със 17 преждевременни смъртни случая, причинени от замърсяване на транспорта, на 100 000 жители – три пъти по-високо от средното за света.

Милано, Торино, Щутгарт, Киев, Кьолн, Берлин и Лондон са сред най-смъртоносните градове по отношение на замърсяването на транспорта, отбелязват изследователите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка