Според 57% от българите: Никоя партия не бори корупцията

Данните са от проучване на агенция "Алфа рисърч"

Според 57.3% от българските граждани никой не води решителна борба с корупцията в България. Това показват данните от проучване на "Алфа рисърч", публикувани днес.

Проучването е съвпаднало по време с развитието на скандала за апартаментите и подадените в тази връзка оставки, уточняват авторите. 10.3% от анкетираните са на мнение, че няма проблем в придобиването на въпросните апартаменти и, че това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче случаят илюстрира злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

След известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари, към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, като дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите, спад в активността ще увеличи тежестта на Движението и подобно на евровота от 2007г. би могло да ги постави в по-голяма близост до водещите ГЕРБ и БСП.

Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии. Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие). Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението продължава да расте, достигайки 59%.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 22-26 март 2019 г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България