Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес

Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Нашенец преплува над 3 километра, завързан в чувал

В Аржентина направиха 10 065 пици накуп, а китайче нареди три кубчета на Рубик с ръце и крака

Тази седмица й върви на рекорди. Преди нея например призът за най-много приготвени пици наведнъж в книгата на Гинес държеше Италия, някак логично. Сега обаче бройката от 10 065 пици бе задмината от Аржентина. Преди дни 400 готвачи направиха 11 000 пици за 12 часа или по 1500 пици на час. За масовото събитие бяха използвани 3000 килограма брашно и 3100 литра доматен сос, 150 литра олио и 88 хил. маслини.

Всяка пица трябваше да е с диаметър най-малко 30,5 см. Приходите от продажбите са за благотворителни организации.

Тази седмица 13-годишно китайче пък шашна света като нареди едновременно три кубчета на Рубик за 1 минута, 36 секунди и 39 стотни – две с ръце и едно с крака. Досега подобен рекорд в Гинес не е поставян и момчето е първото, което опитва нещо такова. Но за него това далеч не е първо постижение. Преди месец ученикът нарежда три кубчета, докато жонглира.

Сред най-новите имена в списъка е и това на халфът на “Челси” Сеск Фабрегас. Той влезе в книгата със световните рекорди за 2019 година за най-бързо достигане до 100 асистенции във Висшата лига.

Фабрегас успя да постигне това за 293 мача. Испанецът записа 100 асистенции в 74 срещи по-малко от легендата на “Манчестър юнайтед” Райън Гигс (367).

Всяка година книгата на рекордите, която преди дни чества своя празник, се обогатява с подобни постижения – някои странни, други наистина впечатляващи, а трети откровено абсурдни.

По последни данни българите също имаме своя принос и сме записали официални 71 рекорда. Последният е от края на месец юли, когато 64-годишният Яне Петков от Петрич подобри рекорд за най-дълго разстояние, преплувано със завързани ръце и крака. В рамките на три часа той измина 3 километра и 380 метра в Охридското езеро и то в чувал.

Постижението му се превърна в истинска сензация и привлече вниманието на световните медии. New York Post посвети обширен материал на него и го нарече “Човекът-амфибия, който притежава ловкостта на Худини и плувните умения на Майкъл Фелпс”.

Сред последните рекорди е най-голямата мозайка от бонбони M&M’s в света, която подредиха служители на “Марс инкорпорейтед България”. Повече от 1 млн. шоколадови бонбона оформиха мозаечно лого с големина от 49,59 квадратни метра и обща площ 161 квадратни метра - колкото игрище за волейбол. Поставянето на рекорда се случи в столичния “Paradise Center”.

През 2016 г. пък на специално организирано събитие в София беше поставен световен рекорд на Гинес за най-дълга колона от автомобили Ford .

Новото официално най-добро постижение, потвърдено от официален представител на книгата на рекордите на Гинес, е 1527 автомобила, което е почти два пъти по-добро в сравнение с предходния рекорд- 829 коли, поставен през 2014 в САЩ.

В престижния справочник България е представена най-вече чрез спортни постижения, най-често в индивидуалните дисциплини. Рекордите на Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Петър Стойчев, Диана Йорданова ще останат не само в справочника на Гинес, но и в световната история на спорта.

На фона на големите постижения на спортистите ни, в Книгата на Гинес има и печален рекорд. Става дума за най-голямата загуба в историята на хокея.

Това се случва през 2008 година, когато женският ни хокеен отбор е разгромен от състезателките на Словакия. Те вкарват 82 пъти шайбата във вратата на нашите, докато при нас резултатът е нула от началото до края на мача. Статистиката сочи, че опонентките ни са се разписвали на всеки 43 секунди.

Сред най-автентичните български рекорди е този за най-голямата мартеница. Тя е изработена във Видин през 2015 г. и е с дължина близо 17 километра. Работата по нея отнема цял месец.

Друго интересно постижение е рекордът на варненския барман Пенчо Пенчев, който предлага в бара си 2014 коктейла. През 2014 г. той подобри досегашния рекорд от 1501 коктейла, принадлежащ на бар в столицата на Шри Ланка – Коломбо.

Най-голямата непубликувана кръстословица в света също е дело на българин - Христо Йоницов. Тя съдържа 93 769 термина, което е близо с 80 хил. повече от предишния рекорд. Кръстословицата се простира върху 1001 листа и е с дължина 300 метра.

 

Жена пуска ноктите си цели 23 години

85-годишен културист засрамва младите

Ненормално дълги нокти, котешка опашка, най-възрастният културист в света и най-богатата колекция плюшени мечета също са сред последните рекорди. С най-дългия маникюр може да се похвали, доколкото това е за хвалба, 60-годишната американка Аяна Уилямс от Хюстън, щата Тексас. Тя започнала да си пуска нокти преди близо 23 г. и днес дължината им достига общо 576,4 см.

Поддържа ги като избягва да мие съдове и използва антибактериален сапун, като ги почиства ежедневно с четка. После поставя втвърдител и тънък слой акрилен лак, чието поставяне понякога отнема и седмица.

Твърди, че не се затруднява особено във всекидневните дейности - освен да си вдига панталоните. Самата тя е маникюристка по професия.

Достоен за възхищение е най-възрастният културист в света. Американецът Джим Арингтън от Венис, щата Калифорния, е на 84 години и е ходеща реклама на заниманията с бодибилдинг - негова страст от седем десетилетия насам.

През цялата си кариера като културист е участвал в 62 състезания, от които е печелил 16. На младини му се подигравали, че е кльощав, но физиката му днес буди възторг у почитателите на мускулести тела.

Сред най-любопитните животински рекорди бяха най-дълга опашка на жива домашна котка - 44,66 сантиметра и най-високата домашна котка в света - 48,4 сантиметра. Те бяха на един собственик, но загинаха при пожар в края на миналата година.

 

Рускиня разхожда 135-сантиметрови крака

Китайка се гордее с мигли 12,4 см.

Рускиня с най-дългите крака и китайка с най-дългата мигла записаха имената си в Книгата миналата година. Екатерина Лисина държи два рекорда - като жената с най-дългите крака (132 сантиметра) и като най-високата моделка в света (205 сантиметра).

Бившата баскетболистка казва, че у дома винаги се е чувствала удобно с ръста си, заобиколена от високи баща, майка и брат. В училище обаче Екатерина е била обект на тормоз заради високия си ръст.

„Имам проблеми най-често в самолетите, особено когато не съм седнала до авариен изход или в бизнес класа, трябва да протягам краката си в пътеката и затруднявам стюардесите да обслужват пътниците”, обяснява моделът.

Китайката Ю Цзянся пък изуми хората с нереално дългите си мигли цели 12,4 см.

49-годишната жена забива в земята всички моделки на спирали и очни линии със своя естествен косъм над очите. Миглите на дамата са над 10 пъти по-дълги от обичайното и й осигуряват място в книгата на „Гинес” и нечувана популярност в Шанхай. На младини Ю е съвсем обикновена на вид жена. Веждите й избуяват неочаквано, когато навлиза в средната възраст. До този момент рекордьорката работи на високоплатена длъжност в инвестиционен фонд. Заради неудобствата, причинени от дългите космени израстъци, тя решава да зареже кариерата и да разчита само на парите на мъжа си. В същото време най-дългият нос принадлежи на Мехмет Озюрек от Турция. Няма информация дали е лъгал колкото Пинокио, но носът му е с дължина 8,8 см.

 

Американец с повече от 600 постижения

Книгата е публикувана за първи път през 1955 г.

26-kare-2-amerikanecНай-новата книга “Гинес. Световни рекорди 2019” излезе на пазара в началото на септември и съдържа рекорди, които включват всякакви постижения - от космоса до спортните звезди в Инстаграм, фиджет-спинери, както и различни други постижения на човека.

Книгата на рекордите Гинес е публикувана за първи път в Лондон през 1955 г. Издава се всяка година на 21 езика и разказва за новите рекорди през едногодишния период. Човекът, чието име често попада между страниците на книгата, е жителят на Ню Йорк Ашрита Фурман, който е извършил или подобрил повече от 600 рекорда на Гинес. Сред многото си постижения той е “най-добрият в света” при улавянето на грозде с отворена уста и надуване на балони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл