Спор за изнасилване отложи процес за убийство

Родителите на удушената 13-годишна Алекс искат над половин милион кръвнина от двамата подсъдими

Гаджетата от Провадия, които миналата пролет удушиха 13-годишната си съседка Александра, за да задигнат златните й бижута, ще бъдат съдени по общия ред. Това стана ясно след старта на делото срещу 20-годишния Красимир Тодоров и 19-годишната Ивалена Маринова.

Двамата си признаха вината и Варненският окръжен съд уважи искането на защитата наказателното дело да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Това обаче не се случи, тъй като адвокатът на Красимир внезапно оспори другото по-леко обвинение към клиента му - че изнасилил девойчето, преди двамата с Ивалена да го убият. Затова магистратите постановиха възобновяване на съдебното следствие и нарсочиха ново заседание на 31 май. Тогава в съда ще бъдат призовани 24 свидетели и 13 вещи лица.

Като частни обвинители в процеса бяха допуснати родителите на Александра, които отправиха и граждански искове към двамата подсъдими в общ размер на 540 000 лв.

Драмата на зачерненото семейство гурбетчии в Германия потресе Провадия. Алекс изчезна на 22 март 2016 г. посред бял ден от дома на баба си. Издирването й продължи 3 седмици, докато полицаи се натъкнаха на прикрития й под купчина стари дрехи и изтърбушени столове труп в приземието на бившия ресторант "Ловен дом" в града. Разследването установи, че съседите на Алекс са я удушили от завист.

Девойчето се кичело със златни бижута, а те мизерствали. Затова Красимир я подмамил да пушат тайно в близкия "Ловен дом", изнасилил я, а после заедно с Ивалена я удушили и прибрали 18-те й грама накити на стойност 885 лв. Докато уж помагали на близките в издирването на момичето, успели да разпродадат плячката в заложни къщи.

Двамата бяха задържани ден след откриването на трупа на Алекс и оттогава са зад решетките. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат наказания от 15 г. до доживотен затвор без право на замяна. Роднините на Алекс настояват за най-тежкото наказание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право