Споявали камъните на Великата китайска стена с оризово брашно

Мегаструктурата е обявена за едно от новите седем чудеса на света

През тази година България е домакин на инициативата „Един път, Един пояс”, чиято цел е да сближи духовно, културно, икономически и политически азиатския дракон Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа. Затова в аванс на събитието на високо равнище решихме да ви представим част от най-известните места и забележителности на Китай, които всеки запален пътешественик трябва да посети поне веднъж в живота си.

Почти всеки на планетата е чувал за Великата Китайска стена или е виждал фотографии на мегаструктурата, която бе обявена и за едно от новите 7 чудеса на света. Дължината на уникалното военно-защитно съоръжение е над 8850 километра, затова и има много различни възможности да посетите стената. Безспорно най-известният сектор е Бадалинг, който обаче е и най-посещаван заради по-лесната си достъпност. Както казват китайците обаче – ако посетите Бадалинг няма да видите Великата китайска стена, а великото китайско море от хора. Защото стената не се вижда от тълпите местни посетители и туристи, дошли да се насладят на световната забележителност. Тази част от стената се посещава всеки ден от 70 000 души.

Затова и можете да си представите вавилонското стълпотворение, което се получава на мястото. Това е и мястото, на което са се възхищавали на стената близо 300 държавни ръководители от цял свят. Местните обаче предпочитат по-трудно достъпните и по-стръмни секции от стената край Пекин. Те са по-живописни, по-трудни за изкачване и съответно сравнително по-малко посещавани. Все пак не си представяйте, че ще сте сама на стената, но поне множеството от хора ще е значително по-малко. Докато се изкачвате по някой от тези участъци и се задъхвате по стръмните им и високи стъпала няма как да не се запитата как е построена тази колосална структура, но и как въобще някога част от секциите на Великата китайска стена са превземани. Защото битките по тях са били неимоверно трудни и са изисквали желязна подготовка.

Стената започва да се строи по времето на първия китайски император Цин Шъхуан като защитна преграда пред хуните. Днес дължината й е толкова голяма, че ентусиастите, които са решили да я обиколят пеша трябва да отделят поне една година от живота си за тази цел, както и доста време за подготовка на предизвикателството. Защото не всички участъци са достъпни, а някои са в безлюдни райони, така че доставките на храна и вода за обиколката не са лесни. Неслучайно и китайският революционер Мао Дзе Дун казва, че човек не може да се нарече герой, ако не е изкачил Великата китайска стена. И докато драпате по стената разбирате смисъла на тези думи.

Великата китайска стена е и най-дългата структура, изградена от човешка ръка. Като в момента стената е с едва една трета от оригиналната си дължина. Интересното е че, за хоросан между камъните е използвано оризово брашно. Често стената се оприличава на дълъг дракон, а според легендата в това няма нищо случайно, защото местата, на които да бъде издигната били определени при полета на дракон. Всъщност изграждането й продължава близо две хилядолетия, като структурата е разширявана и укрепвана по времето на 20 императорски династии. Първоначално стените, служещи за защита от номадските племена били различни, но след обединението на Китай първият император Цин наредил да се съединят в една линия.

Височината й

е 14 метра

В строежа й се включва всеки пети човек в страната

Изчислено е, че ако с материала, с който е построена стената се изгради нова, но с височина само от 5 метра и дебелина 1 метър, тя ще може да обиколи земята. Всъщност ширината на Великата китайска стена достига до 10 метра, а в някои от участъците по нея може да премине съвременен автомобил. Височината й пък на места достига 14 метра. Твърди се, че в изграждането й се е включил всеки пети човек в Китай.

След всички тези факт не е чудно, че Великата китайска стена е обявена за едно от новите седем чудеса на света и е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сред най-атрактивните за посещение участъци на стената е проходът Джуонггуан, на който освен участък от Великата китайска стена и наблюдателни кули можете да видите и други стари сгради и храмове. Този участък се намира на 60 километра от центъра на Пекин, а планините от двете страни на планината ви гарантират уникални снимки, въпреки че за това трябва да се потрудите докато се изкачвате по стръмните стъпала на стената. Стената при прохода е построена в кръг, но за да я обиколите цялата ви е нужен цял ден. Тъй като на това място няма ресторант е добре да заредите багажа си с вода и леки закуски.

Забраненият град е с 9999 стаи

Построен е от 1 милон работници и 100 000 майстора

Достъпът до него бил забранен,

а дръзналите били наказвани със смърт

Нова Зеландия също има легенда за любовта, като историята на двамата влюбени напомня Шекспировата драма за Ромео и Жулиета. Поне така ги представяте местните пред туристите. Хинемоа била дъщеря на високопоставен началник, който живеел на брега на езерото Роторуа, на остров Мокоя. Девойката били много красива и ухажвана. Тутаканей бил един от тези младежи, които тайно въздишали по хубавицата. Дълго време той крил любовта си и виждал Хинемоа само на големи племенни церемонии и събития.

Хубавицата също тайно мислела за младежа, но се притеснявала да му покаже чувствата си. След време младежът не издържал, пратил послание на любимата си и тя отвърнала на чувствата му. Двамата започнали да планират съвместното си бъдеще и се договорили когато красавицата чуе звука от флейтата му да вземе едно кану, да избяга от дома си и да се ориентира до къщата му по музиката. Няколко нощи подред Тутаканей свирел, но Хинемоа не идвала. Всъщност родителите й разбрали за намеренията й и скрили всички лодки, за да избяга тя при възлюбения си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм