Справки от ДАНС в нощното шкафче на кмет

Градоначалникът на Септември Марин Рачев излезе на свобода срещу 250 000 лв. гаранция

Справки на ДАНС са открити в нощното шкафче на задържания кмет на Септември Марин Рачев. Това съобщи вчера ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той поясни, че документите не са оригинали, а копия, не са секретни, а само за служебно ползване, но не и от кметове. Отнасят се до сигнали, събирани през 2015 г. по време на местните избори. Тепърва ще се проверява по какви канали от ДАНС са изтекли служебните данни.

“Явно с чисто научна цел бъдещият тогава кмет на Община Септември е събирал информация, за да повиши общата си култура. Допълнително се намери поредният тефтер, в част от който се съдържат и бележки, разценки - хората явно продължават да пишат, вместо да помнят, за всяка фирма, която смятаме да проверяваме”, допълни Гешев. Според него за шефовете на тези фирми има данни, че са свързани с родословното дърво на кмета Рачев. Втората му братовчедка например имала списък с въпроси и отговори, които трябва да дава, ако се стигне до разпити и е можела да тренира пред огледалото.

Както писа “Труд”, градоначалникът на Септември от ГЕРБ бе задържан в четвъртък при акция на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията. Вчера спецпрокуратурата му повдигна две обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Заедно с него под отговорност бе подведен и служител на общината, който е изготвял неверни строителни документи, които са служели за отчет и извършване на плащания.

Рачев бе освободен срещу парична гаранция от 250 000 лева, а общинският служител – срещу 10 000 лева. 100-ина привърженици на кмета го посрещнаха с митинг, прегръдки и целувки.

По рано вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор описа част то схемите, по които общинските пари са отивали във фирми, свързани с Рачев чрез братовчеди, съпруги и т.н. През последните години те печелели всички обществени поръчки за 13 млн. лв. в общината. По документи бил отчитан например ремонт на 400 метра от улица, която е дълга 300 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право