Спрени поръчки могат да блокират бизнеси за година

Сред най-засегнатите от реалното замразяване на търговете е строителният сектор

Чиновниците ще се задръстят с натрупаните през периода конкурси за милиони

Спиране на обществените поръчки може да блокира бизнеса за година напред. Това алармираха разтревожени от решението на КЗК да прекрати сроковете за обжалване на търгове, концесии и сигнали за нередности до края на извънредното положение. По този начин реално се спират всички конкурси за доставки, строителство и услуги.

Както тези, които ведомствата и общините обявяват и са планирали за реализация през тази година, така и вече стартирали процедури. Доводите на КЗК са, че по този начин се запазва правото на бизнеса да обжалва както първоначалните условия на търговете, така че да не са дискриминационни, така и изборът на изпълнител в 30-дневен срок от обявяването му.

Неочакваната платена ваканция за администрацията обаче крие много повече рискове, отколкото ползи. Както за състоянието на хазната, така и за нивото на безработица у нас. Веднага след „отпушването“ на обществените поръчки чиновниците ще се окажат буквално затрупани от търгове, които трябва да предвижат, а системата ще се задръсти, тъй като администрацията няма да има физическата възможност да обработи натрупаните през този период поръчки, чиито срокове ще започнат да текат едновременно. И обявяването или процедурите по голяма част от тях ще се забавят. Това ще доведе до допълнителни 2-3 месеца и реално подписване на договорите в края на лятото или през есента.

Затова и строителният бранш е най-засегнат от ситуацията, тъй като именно тогава е към края си активния строителен сезон и за този бизнес спирането на обществените поръчки означава загубена цяла година.

Неслучайно и повечето държавни ведомства, които възлагат поръчки за строителство съобразяват графика на процедурите така, че да се възползват компаниите от хубавото време от пролетта до есента. Което води и до по-добро качество на обектите.

От Камарата на строителите изчислиха, че всяка седмица строителният бизнес губи около 180 млн. лева заради извънредното положение и спрените на практика обществени поръчки. От структурата, в която членуват всички строители, които работят на светло и плащат данъци, алармираха, че това ще доведе до масови съкращения в бранша и до намалени постъпления в бюджета.

Няма причина жалбите да не могат да се извършват в условия на извънредно положение, дори и ако се наложи сроковете за разглеждането им да бъдат удължени временно или дори да няма такива, но да се работи по поръчките, обясниха от бизнеса. Така дори и да се блокират част от търговете, те ще са по-малко.

В същото време поръчките, чиито условия никой не жали и тези с по един кандидат например ще могат да се реализират без забавяне, обясниха логиката си управители на фирми. Дори Австрия, която е много по-засегната от пандемията в сравнение с България, реши да отпуши строителните дейности и поръчки, след като също ги беше замразила като мярка за борба с разпространението на COVID-19. Защото е ясно, че без работеща икономика и успешен бизнес няма как да има богата държава и доволни граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини