Спри кафето, качвай стълби

кафе

Американски учени съветват пристрастените към кафето как най-лесно да се откажат от прекомерната му употреба. Като изкачват на бегом стълбите, пред които се изправят, пише сайтът Лайф, цитиран от БТВ.

Екипът на професора по кинезиология Патрик О'Конър от университета в Джорджия предлагал на своите студенти вместо традиционните ободрителни сутрешни чашки кафе да бягат по стълбите. Оказало се, че методът работи.

Само 10 минути бягане било достатъчно, за да спадне кофеиновият глад на доброволците. Сред участниците в изследването била констатирана по-голяма бодрост, по-голяма мотивация в обучението, като те станали и значително по-внимателни.

Подобен ефект може да се получи и при плуване в басейн, твърди Патрик О'Конър. Но не всички студенти разполагат с достатъчно време, за да ходят на плуване редовно сутрин, а достъпът до стълби е много по-лесен в офисите и в университетите.

О'Конър изтъква, че в кенче кока-кола се съдържат 42 милиграма кофеин, а в чаша капучино, два пъти повече -  77 милиграма. Ученият твърди, че качването по стълбите на бегом може да замени и двете напитки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини