Спряна е училищната анкета със скандалния джендър въпрос у нас

Снимка: Архив

Министър Вълчев имал уверение от ЕК, че ще се намери техническо решение по случая

Еврокомисарят Тибор Наврачич ме увери, че ще се намери техническо решение за анкетата за пола на инструмента SELFIE. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Във връзка с инструмента SELFIE Вълчев обясни, че има получено писмо от еврокомисарят Тибор Наврачич. „В него той ме уверява, че ще намерят техническо решение, но все още нямаме конкретно предложение. Предполагам, че решението ще е едно от двете наши предложения – или да отпадне отговорът на въпроса, който предизвика дискусия, или самият въпрос. Защото този въпрос не е задължителен от гледна точка на целта, която е да оценим дигиталната подготвеност на училищата“, посочи образователният министър. Той уточни, че анкетата в момента е спряна.

На въпрос дали заради въвеждането на едносменен режим в училищата ще се наложи да бъдат затваряни паралелки, Вълчев отговори, че намалява броят на паралелките в първи и в осми клас, като уточни, че почти навсякъде броят им намалява с една паралелка.

„Казали сме на регионалните управления по образованието, че ако някъде намаляват паралелките и трябва да се освободят учители, те приоритетно да бъдат насочвани към други училища, така че да не останат без работа. Като цяло в големите градове нямаме проблем с достъпа до образование, но ако искаме да минем към едносменен режим в големите градове трябва да се построят още училища. Предприети са действия за това“, заяви образователният министър. Той уточни, че в момента около 300 училища в 65 общини учат на две смени.

Вълчев посочи, че политиката на МОН е да насочи учениците след седми клас да кандидатстват в профили и професии, свързани с техниката, математиката и природните науки, защото има най-голям очакван недостиг в тези специалности.

По отношение на появилото се недоволството в бургаско училище относно изискванията за униформи в училищата Вълчев коментира, че това е училищна политика. „Всъщност между различните училища винаги ще има деление, но вътре в едно училище не е желателно да има различия. И униформите са полезни от тази гледна точка, че създават отношение и култура към училището, намаляват усещането за различие“, заяви образователният министър.

Вълчев обясни, че към момента МОН няма намерение да предлага въвеждането на задължителни униформи във всички училища. „По принцип една такава политика е полезна, но тя трябва задължително да бъде обсъдена с родителската общност във всяко едно училище. Когато става въпрос за гимназия, може да се обсъжда и със самите ученици“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България