Спряха втора ТЕЦ, свързана с Христо Ковачки (обзор)

Снимка: Архив

„Брикел“ в Гълъбово горяла биомаса, без да има разрешение

Спиране на мощностите на ТЕЦ -“Брикел“ в Гълъбово издаде Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора.

„Принудителната административна мярка е за котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия“, съобщиха от РИОСВ. Причината е установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса.

Това е втората от четирите топлоцентрални, чиято собственост е свързана с бизнесмена Христо Ковачки, санкционирана по този начин.

Преди 6 дни главният прокурор Сотир Цацаров, след получен сигнал от ДАНС, разпореди на Министерството на околната среда и водите да направи проверка кои централи замърсяват въздуха в България, горейки незаконно боклук.

Малко по-рано акции бяха започнали в четирите ТЕЦ, свързани с Ковачки - „Брикел“, ТЕЦ „Република“, Топлофикация-Сливен и ТЕЦ „Бобов дол“.

В „Република“ се установи, че непозволено се гори биомаса и двата генератора на твърдо гориво бяха изключени.

От дружеството заплашиха, че ще спрат парното на Перник. От ековедомството отговориха, че дружеството може да включи третия генератор, който е на природен газ.

Снощи бе съобщено за още една нередност в ТЕЦ „Република“ - на площадката му са складирани 90 тона слама, която централата няма право да гори. От РИОСВ-Перник са издали предписание суровината да бъде премахната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България