Спряха делото срещу Здравков (обзор)

Снимка: Архив

Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Постановлението е отменено от зам.-главния прокурор Пенка Богданова

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова отмени постановлението, с което е образувано наказателно производство срещу главния архитект на столицата Здравко Здравков. Постановлението от 9 май бе на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура в София, с което е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 296 НК. Здравков бе негов обект заради отказа си да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строеж на небостъргач върху градинка в столичния квартал "Стрелбище".

Богданова е установила, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, което не позволява да бъде направен обоснован извод за това, дали вече не е наложено административно наказание за същото деяние. Затова Богданова е указала на районната прокуратура да извърши допълнителна проверка по случая.

Постановлението на прокурор Ненков от 9 май, както и друг негов акт от 11 април, са отменени и заради допуснати съществени процесуални нарушения. Такова е, че въпреки, че от 9 август 2016 г. горестоящ прокурор няма право да указва на обвинител от по-ниска степен да образува досъдебно производство, с постановление от 11 април 2018 г., Ненков е разпоредил на районната прокуратура да образува дело. Освен това, въпреки че от 5 ноември 2017 г. в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето, а само престъплението, с постановлението от 9 май 2018 г., той е образувал делото срещу конкретен човек - Здравков.

Тези пропуски поставят въпроса дали апелативният прокурор познава задълбочено актуалното законодателство. Предвид това, Богданова е изпратила копие от постановлението си на административния ръководител на АП София за да прецени дали да направи предложение за извънредно атестиране на Ненков. То се извършва при данни за трайно влошаване на качеството на работа на магистрата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България