Спряха лечение на деца с церебрална парализа

Единствената у нас специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа, спря да приема пациенти. Причината е, че лимитът й е намален с 1/3, информира БТВ.

От 25 години лечебното заведение всеки месец се грижи за около 100 малки пациенти. През юни миналата година от Здравната каса намаляват с 1/3 бюджета на болницата. По този начин  вместо за досегашните 100 започват да плащат едва за 70 хоспитализации на месец.

Повече от година лечебното заведение работи на загуба и всеки месец надхвърля с десетки хиляди бюджета си. От този месец парите не стигат вече дори за заплати, затова още в средата на месеца от болницата спират приема на пациенти.

Пропускане на рехабилитацията дори един месец е немислимо за майката на Християна. Всеки месец семейството пътува от Хасково заради процедурите. Хриси е диагностицирана с детска церебрална парализа (ДЦП), когато е на четири.

„ Аз съм постигнала голям успех с нея, имаме напредък, но това са ежедневни усилия. Сега съм тук август, после ми казаха, че трябва да дойда чак ноември. Така губим напредъка си. Просто убиват нашите деца”, категорична е майката Милена Каралиева.

Ако Хриси е сред приетите за рехабилитация поне този месец, то малката дъщеря на Деница няма същия късмет. Заради смущение в моториката на крака се налагат процедури по кинезетерапия, електростимулации на мускулите и вестибуларно стимулиране. Сега детето не е на тези процедури, тъй като няма места.

Вече има списък на чакащите. Сред пациентите на болницата са и много недоносени новородени, близнаци и кърмачета, за които рехабилитацията сега може да намали риска от увреждания в бъдеще.

„Цената на тази клинична пътека се повиши и много частни болници се навързаха за кранчето, изведнъж НЗОК съвсем пасивно ми отрязаха бюджета от 90 хил. на 60 хил.”, обясни доц. Иван Чавдаров.

От болницата сезират многократно Касата и здравното министерство. Отговорът идва едва днес. Искането ще бъде парите, които се плащат на тази болница да бъдат изведени в централно управление на Касата - така се плащат раждания, хемодиализа, онкология. „Това е проблем, не може да бъде лимитиран”, коментира д-р Бойко Пенков.

От Здравната каса заявиха за bTV, че извършват проверка и все още не могат да дадат отговор защо са намалили бюджета на болницата.

Според Здравното министерство проблемът ще бъде решен до месец. Дотогава обаче 1/3 от децата-пациенти на болницата ще трябва да чакат за рехабилитация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България