Сред културно-историческите обекти във Варна Аладжата води по приходи от туристическия сезон

Най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие - Аладжа манастир, е с най-много приходи сред културно-историческите обекти, посетени от туристите това лято във Варна.

Монашеската обител води класацията с постъпления от 208 000 лева, които са над 1/3 от общите приходи до края на октомври за РИМ Варна в размер на 650 000 лева. След Аладжата са Историческият музей в града, Големите Римски терми и Побити камъни край Девня. Въпреки слабият круизен сезон с посещение на единствен пасажер, РИМ Варна отчита ръст от 20% на приходите спрямо същия период на миналата година при непроменени билети за посещения.

55 хиляди възрастни и 10 хиляди деца са катерили лабиринтите на Аладжа манастир, но само 700 туристи са гледали уникалния аудиовизуалния спектакъл "Легенди от Аладжа манастир", посочи уредникът Валери Кинов. Той коментира, че въпреки огласения бум на туристи, все още са слаби посещенията на родните забележителности ."Ол инклузивът продължава да изяжда културния туризъм", коментира историкът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони