Среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще се проведе в Брюксел

Снимка: Архив

Среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще се проведе на 8 и 9 ноември 2017 г. в Брюксел, Белгия. Българската делегация за форума ще бъде ръководена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

По време на срещата министрите на отбраната ще обсъдят въпроси по възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, с особено внимание върху съгласуваността на различните инициативи и постигането на синергичен ефект при противодействието на многопрофилните предизвикателства и заплахи за сигурността. Предмет на дискусиите ще бъдат и предстоящите промени в Командната структура на Алианса, в по-общата рамка на цялостната институционална реформа на НАТО.

В дневния ред е предвидено провеждането на работна вечеря с участието на върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност. На нея ще бъдат разгледани глобалните проблеми в сигурността, включително ситуацията с нарастващата нестабилност на Корейския полуостров, както и въпроси от областта на сътрудничеството НАТО-ЕС.

Срещата ще завърши със заседание във формат страни-участници в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Министрите на отбраната ще разгледат текущото състояние и перспективите за усилване на мисията в интерес на постигането на трайна стабилност в страната и повишаване на отбранителния капацитет на Афганистанските сили за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа