Срокът за помирение на НИМХ и БАН изтече

Метеоролозите са категорични, че искат отделяне

Договорка между Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и БАН относно желанието на института да се отдели, все още не е постигната, стана ясно от думите на проф. Христомир Брънзов. Днес, 22 август, изтича крайният срок, който премиерът Бойко Борисов даде на двете институции, за да се разберат помежду си.

Всеки си стои на неговата позиция, категоричен е проф. Брънзов.

Ръководствата на БАН и НИМХ са провели две поредни срещи на 16 и 17 август, но не са постигнали съгласие. Бяхме подготвили серия от стъпки и действия, свързани с излизането на НИМХ от академията, но от БАН не ги разгледаха и отново направиха предложение институтът да остане в БАН като финансирането му ще бъде на отделен ред, който не стана ясно кой ще определя – очевидно пак ръководството на БАН, обясни проф. Брънзов. По думите му обаче това не устройва НИМХ.

Припомняме, че до раздор между двете институции се стигна след като от института заявиха, че работят при мизерни условия, не им се отпуска необходимия бюджет, едва успяват да изпълнят задълженията си и искат да преминат под шапката на просветното ведомство. От БАН пък на свой ред категорично отхвърлиха такава възможност.

Стигна се до национален протест на метеоролозите, до намесата на МОН и на премиера, който призова институциите да се разберат помежду си до 22 август.

От БАН не са наясно какво е необходимо на НИМХ, за да работи не само като научно изследователски институт, а и като Националната хидро-метеорологична служба на България, каза още проф. Брънзов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България