Срутването на моста в Генуа показа недостатъците на съвременна Италия

Срутването на моста в Генуа показа недостатъците на съвременна Италия, пише на своята страница телевизионният канал CNN.

След катастрофата бе започнато разследване на убийство поради небрежност. Но моста, както и на повечето пътища и магистрали в Италия, спешно се нуждаеше от ремонт. И не защото е бил построен преди много десетилетия. Има мостове, които стоят от епохата на от древния Рим до днес.

Мостът Моранди в Генуа никога не е бил напълно реновиран, въпреки факта, че очевидно спешно се е нуждаел ремонт.

Матео Салвини италианският вицепремиер и голям критик на Европейския съюз, след трагедията на своя профил в социалната мрежа “Туитър“ обяви: "Ако има препятствия в Европа, които ни пречат на изразходването на пари за сигурността на училищата, в които учат децата ни или магистралите, по които пътуват нашите работници, ние ще поставяме безопасността на италианците като приоритет над всичко и всички.

Но истината е, че въпреки че са предоставени публични средства за модернизация и изграждане на нови пътища, те никога не са били използвани. Парите са тук, но не знаем какво да правим с тях. Италия е под средния показател за неусвояване на европейски средства, предназначени за подпомагане на инфраструктурни проекти.

Виновникът за такова развитие е до голяма степен политиката. Новоизбраното правителство може да промени ключовите инфраструктурни планове, одобрени от предишния кабинет, поради "промяната на приоритетите" или натиска на различни лобисти, пише CNN.

Прекомерната бюрокрация е още една от пречките, които пречат на изпълнението на инфраструктурни проекти в Италия и мафията също. Корупцията в обществените услуги и участието на престъпни групи в публичните търгове забавят модернизирането на крехката италианска обществена инфраструктура. Ще отнеме много време, за да се установят виновните за трагедията в Генуа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа