Срутващ се глетчер заплашва хиляди хора

250 000 куб. м лед се спускат към долината Фере

Експерти смятат, че надвисналото бедствие е резултат от глобалното затопляне

Част от глетчер върху склоновете на Мон Блан - планински масив в Алпите, който е най-високият в Западна Европа, е пред срутване. Заплахата от такова бедствие принуди италианските власти да затворят пътища и да евакуират алпийски селища, а премиерът Джузепе Конте да отправи тази седмица спешен призив за действия срещу глобалното затопляне, предадоха световните агенции.

Ледената маса от приблизително 250 000 кубически метра заплашва да се срути по планинския склон, предупреди в изявление цитирано от Ройтерс, кметът на близкото градче Курмайор, Стефано Мизерочи. Той е разпоредил затварянето на два участъка от местни пътища и евакуирането на високопланинските хижи и заслони, след като експерти предупредиха че ледникът Планпинсьо се спуска с увеличаваща се скорост към долината Фере. Между края на август и началото на септември долната част на глетчера е започнала да се смъква с между 50 и 60 см на ден.

„Този феномен за пореден път показва до каква степен планината изживява период на големи промени, които са в резултат на климатичните фактори, както и колко е уязвима”, се казва в изявлението на Мизерочи.

Италианският премиер Конте, който в момента е в Ню Йорк за заседанието на Общото събрание на ООН, обяви от трибуната на световната организация, че „новината за заплахата от срутване на ледника е предупреждение, което не трябва да оставя света безразличен, а да ни накара да се мобилизираме”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука