Сръбската църква е заплашила нашата с "безпрецедентни последици" заради македонската (ФАКСИМИЛЕ)

Това твърди македонска медия

Сръбската православна църква е изпратила до Българската патриаршия писмо, съдържащо закани за влошаване на отношенията между двете църковни институции заради желанието на Светия синод на БПЦ да съдейства за установяването на каноничния статут на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), която потърси признаване на автокефалността си от България.

Сръбската позиция е изпратена през април и е подписана от Сръбския патриарх Ириней до българския патриарх Неофит. Специализираният сайт Religija.mk е получил копие от текста, информира "Фокус". Писмото започва с припомнянето, че СПЦ е приела с голяма загриженост писмото от 14 декември 2017 г., в което Синодът на БПЦ информира сръбските владици за инициативата.

Ириней открито заплашва българския патриарх Неофит, че предприетите стъпки на БПЦ може да се отразят негативно на двустранните отношения.

Сръбският патриарх разказва историята на СПЦ за църковния спор с Македония, наричайки случая „схизма на Православната църква в Македония, причинена от принуда и решение на комунистическата власт".

"Не се съмняваме в искреността на Вашата декларация, че „Българската патриаршия никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква", а по подобен начин, следвайки нашата собствена съвест и задължение към Църквата, ние трябва да Ви напомним, че сте избрали неканоничен начин за лечение на страховитите рани на Тялото Христово с намеса във вътрешните работи на друга сестринска църква - Сръбската православна църква, и с нарушаване на всеправославния консенсус във връзка със скопската схима, консенсус, с който и Вие сте съгласили преди повече от половин век", пише Ириней.

„Ваше Светейшество, бихме искали с това да Ви предупредим, че подкрепата на Българската православна църква за схизматиците от Бившата югославска република Македония, под предлог, че те се обръщат към Българската патриаршия като „своя Майка-Църква", може само да навреди на отношенията ни и на единството на православната общност като цяло. Затова изискваме от Вас да изтеглите решението на Светия Синод на Вашата църква, за да не бъде прието решение, което би имало безпрецедентни последици за бъдещите отношения на нашите две църкви. С надеждата, че Вие, с пълно съзнание за Вашата отговорност, ще оттеглите неканоничното решение, Ви желаем всичко добро. Прилагаме кратък анализ на Вашата неблагословена инициатива от църковна и канонична гледна точка“, завършва сръбският патриарх в писмото, изпратено на 17 април 2018 година".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България