Сръбският премиер Вучич: Създаването на косовска армия нарушава Конституцията и резолюцията на ООН

В сряда министър-председателят на Сърбия Александър Вучич заяви, че създаването на косовска армия нарушава резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Конституцията на най-младата балканска страна, предава македонската информационна агенция „Мета“. В тази връзка Вучич подчерта, че очаква подкрепа и помощ от Европейския съюз, Съединените американски щати, Русия и „всички останали“.

На пресконференция в Копаоник, сръбският премиер разкри, че във вторник е провел телефонен разговор с президента на Косово, в рамките на който двамата лидери не са постигнали съгласие по повод създаването на косовски въоръжени сили. След това министър-председателят подчерта, че е запознал с темата и Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, но разговорът с нея „не беше лесен“.

Вучич призова сърбите в Косово да не се страхуват и да останат в домовете си, допълвайки, че Брюкселският договор съдържа гаранции, че косовските сили за сигурност не може да преминат в северната част на Косово без съгласието на местните жители и НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа