Сръндак- бежанец слезе в балканско село

srandak1Подгонен от диви зверове сръндак влезе посред бял ден в планинско село и потърси закрила при хората.  Местни жители спасиха животното и го върнаха в гората. Куриозният случай е станал в неделя в балканското село Говежда – на 30 км от Монтана.

Малко преди обед грациозен сръндак  влетял с бяг между крайните къщи на селото. Най-вероятното горският хубавец е бил прогонен от усоите и преследван от хищници и инстинктивно хукнал за помощ към населеното място, коментираха лесничеи.

Рогатият красавец се разходил по улиците, влязъл в няколко двора на местни стопани и дори потропал с рогата си на една от вратите. Местните жители забелязали  с изненада неканения гост и се постарали да му помогнат. Неколцина деца с велосипеди и старият ловец  Петко Вуков /83 г./ внимателно обградили сръндака, насочили  го към края на селото и след като се убедили, че не го дебнат хищници го изпратили обратно в гората. По същото време ловците на Говежда били в балканските дебри в преследване на диви свине.

„Никой в селото не е и помислил да посегне на  сръндака. Балканджиите обичаме животните и природата. Доказва го и това, че горите ни са пълни с дивеч, а ние помагаме за изхранването и опазването му!”, заяви шефът на ловното сдружение „Свидня” Иван  Младенов – Браната. Ловците се заканиха да проверят дали в района не шетат глутници вълци или подивели кучета и да защитят кротките горски обитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България