Съветът за сигурност на ООН ще гласува два проекта за резолюция за въвеждане на примирие в Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес два проекта за резолюция, целящи въвеждане на примирие в сирийския град Алепо, предаде Франс прес. В проекта на Франци се призовава за прекратяване на сирийските и руските въздушни удари, и един на Русия, в който те не се споменават.

В текста на руската проекторезолюция се настоява "за незабавно въвеждане на примирие по-специално в Алепо" и се призовават всички страни да допуснат хуманитарната помощ.

Внасянето от Русия на алтернативна резолюция в петък вечерта е изненадала западните привърженици на френската проекторезолюция. Според редица дипломати руската резолюция е „великолепна крачка от страна на Москва, защото ще принуди западните страни да използват правото си на вето“, заради което няма да могат да поставят Русия в неизгодна позиция, предаде ТАСС.

В руската проекторезолюция се изразява подкрепа към предложението на специалния пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура от извеждането на частите на „Джебхат ан Нусра“ от източната част на Алепо. В документа има молба към генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да „представи детайлен план за реализация“ на инициативата „в сътрудничество със заинтересованите страни“ за одобрение от Съвета за сигурност.

Руският проект призовава всички страни от конфликта да изпълняват руско-американската договореност по Сирия, постигната на 9 септември. Текстът на споразумението е приложен към проекторезолюцията. В документа като „ключов приоритет“ се определя задачата по разделянето на силите на умерената опозиция от терористите.

Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт заяви, че руският проект за резолюция е маневра на Русия, целяща "цинично да се отклони вниманието от необходимостта да се прекратят бомбардировките на Алепо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят