Стадният имунитет е непостижим

Без маски и ваксина смъртните случаи ще скочат

Една четвърт от американците не искат да се ваксинират

Почти от една година американците очакват с нетърпение стадния имунитет, когато достатъчно хора ще са защитени чрез ваксинация или са минали през инфекцията, за да се спре с разпространението на COVID-19.

Преди време, държавните чиновници говореха, че маските няма да са необходими и прегръдките и ръкостисканията, да не говорим за спортните зали, баровете и заведенията на закрито, могат да се върнат.
Но дори повече от половината американци да са получили поне по една доза от ваксината, а много други да са защитени от преминала скорошна инфекция, здравните експерти все повече се отдалечават от идеята да достигнат до някакво магическо число. А д-р Антъни Фаучи, най-добрият лекар по инфекциозни болести в САЩ, вече не иска да говори за стадния имунитет.

"Вместо да се концентрираме върху това неуловимо число, нека да ваксинираме колкото се може по-бързо и колкото се може повече хора", каза той на брифинг в Белия дом миналата седмица, като го повтаря непрекъснато от тогава. 

Това, което Фаучи не казва изрично, но други го правят, е, че след като около една четвърт от американците казват, че не искат да бъдат имунизирани, стадният имунитет просто не е постижима цел.
„Теоретично е възможно, но ние като общество отхвърлихме това, - казва д-р Грегъри Поланд, директор на Изследователската група по ваксините в клиниката Майо. - Към този момент това е непостижимо.

Единственото нещо, за което можем да говорим, е само контрола. При COVID-19, където ваксините са ефективни, но няма да продължат цял живот, а колебанията във ваксинационния процес прави малко вероятна този вид широко разпространена защита“.

''Това означава, че хората, които не могат да се ваксинират или чиято имунна система е компрометирана от лекарства или болести, ще си останат уязвими. Вероятно винаги ще има достатъчно неваксинирани хора, които ще позволят на COVID-19 да се разпространява, щом пристигне в общността. И дори хората, които са ваксинирани, няма да бъдат 100% защитени пред едно такова заразно заболяване. Но колкото повече хора си правят ваксинации, толкова по-добре'', казва д-р Поланд.

„Трябва да изключим от разговора мисълта за стадния имунитет като цел, до която стигаме или не. Това е просто - колкото повече имунитет имаме, толкова по-добре ще бъдем всички", казва Лорън Ансел Майърс, професор по статистически науки и данни и директор на отдела за моделиране на COVID-19 от университета в Остин, Тексас.

Имунитетът се разделя

Стадният имунитет се превърна в движеща се цел, след като светът научи повече за новопоявилия се вирус SARS-CoV-2 през последната година.

Миналото лято Световната здравна организация постави комбинираните прагове за инфекция и ваксинация, необходими за прекъсване на веригата на предаване, от 60% до 70%. Към декември Фаучи определи този праг за САЩ от 75% до 85%. С появата на силно трансмисивни варианти на вируса, някои го увеличиха до 90%.

Нежеланието на някои американци да се ваксинират обаче вероятно ще постави тези числа извън обсега. "Това, което най-много ме изненада, е отхвърлянето на науката дори сред иначе интелигентните хора. Наистина съм обезсърчен, като гледам това в голям мащаб", каза д-р Поланд.

Раздялата стана политическа. Около 79% от самоидентифициралите се като демократи казват, че са били ваксинирани или че възнамеряват да го направят скоро, в сравнение с 46% от републиканците. Около 3 от 10 републиканци казват, че определено няма да се ваксинират, сочи проучване на фондация Kaiser Family Foundation.

Това означава, че Америка в крайна сметка ще заприлича на цигански юрган с кръпки, с райони, в които инфекциите от COVID-19 ще са ниски, и други, където вирусът ще продължава да вилнее. 

„Ще има места, като селския щат Айдахо, например, където имате много независими мислещи хора, и където може да има непрекъснато разпространение, защото само 25% от хората, ще са ваксинирани“, каза д-р Уилям Шафнър, професор и експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета Вандербилт в Нешвил, Тенеси.

В Тенеси, Шафнър вече вижда „поразителното“ разделение между града и провинцията. "Наистина съм загрижен, че този вирус ще продължи да тлее в селските райони. В райони с ниска ваксинация COVID-19 ще се държи точно така, както се държи там днес'', казва той.

„Хората, които не са ваксинирани, ще бъдат изложени на риск от заразяване“, казва Уилям Ханаж, епидемиолог от Харвардското училище за обществено здраве.

Силата на ваксинацията

Опасностите от заразяване с COVID-19 са значителни. Сред неваксинираните хора, които са имали положителен тест за COVID-19, около 20% от тях ще завършат с тежко заболяване, 5% ще попаднат в интензивно лечение и между 1% и 2% ще умрат, според данните на CDC (Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ).

Неваксинираните ще останат уязвими от инфекцията. Но това ще важи и за хората, които вече са уязвими, като тези над 65 години, които са имунокомпрометирани или имат други здравословни проблеми. Дори и да са ваксинирани, те ще трябва безкрайно да спазват предпазните мерки като носенето на маски и социално дистанциране или да рискуват със сериозното заболяване.

Поради това експертите по обществено здраве и инфекциозни болести все повече говорят, че стадният имунитет не трябва да бъде цел. Широката ваксинация сама по себе си може да превърне COVID-19 от убиец в нещо много по-добро, но само за хората, които са имунизирани.
Израел, който има 62% и е с най-високата степен на ваксинация в света досега, дава картината на това, което може да се случи.

„Веднага щом процентите на ваксинация достигнаха 50%, видяхте, че заболяването с COVID-19 и смъртните случаи от него просто започнаха да спадат“, каза Кристина Рамирес, професор по биостатистика в UCLA.
Данните от Израел показват, че ваксинираните не само са много по-малко склонни да се разболеят тежко или да умрат, но ако получат COVID-19, заболяването почти винаги протича леко. 

„Почти няма да има никакво значение дали вирусът ще се предава сред населението, ако не причинява сериозни проблеми“, казва д-р Тимъти Брюър, професор по епидемиология в UCLA (Калифорнийския университет, Лос Анджелис).

Надеждата в крайна сметка е, че нивата на ваксинация ще се повишават достатъчно, че джобовете на уязвимостта ще се свиват и ще има все по-малко циркулиращи вируси. Все повече хора още могат да решат да се ваксинират, тъй като става ясно каква защита осигурява това, каза Аджай Сети, професор по здравни изследвания на населението в Университета Мадисън, Уисконсин.

"Опитвам се да бъда оптимист. Не искам да отписвам селските райони, нито казвам, че те завинаги ще бъдат общностите, отказващи ваксинацията. С течение на времето това ще се промени", казва той.

Бъдещето на COVID-19 в Америка

Вариантите на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, са една потенциална уайлд кард. Засега данните от Израел са обнадеждаващи. Дори там, където 80% от циркулиращия вирус е от по-заразния вариант B.1.1.7, открит за първи път в Обединеното кралство, ваксината Pfizer е с висока ефективност. Доказано е, че ваксините Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson осигуряват известна защита срещу вариантите на вируса.

Но това може да се промени с появата на новите варианти, особено ако останалата част от света не е в състояние да получи достатъчно ваксина. Фармацевтичните компании вече работят върху нови ваксини и бустери. Както Pfizer, така и Moderna заявиха, че миналата седмица хората вероятно ще се нуждаят от една годишна бустер (поддържаща) доза от ваксината срещу COVID-19.

Експерти като д-р Моника Ганди, професор по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско, сочат, че COVID-19 е развил ваксините. "Малко съм изненадана от песимизма, изразен напоследък в пресата за вариантите на вируса и колебливостта във ваксинациите, които не позволяват на ваксините да ни преведат през пандемията. Но аз мисля, че те са решението", казва Ганди.

''Но, тъй като вирусът все още циркулира, нещата няма да се върнат към нивото от ноември 2019 г.'', казва Брюър от UCLA. "Бариерите от плексиглас в супермаркетите никога няма да изчезнат. И мисля, че няма да стигнем до там, че да изчезне универсалното носене на маски", казва той. 

За много хора COVID-19 може да се превърне във фоново заболяване като грипа, което ще изисква годишна поддържаща доза. „Напълно възможно е след няколко години хората, които са имунизирани, да имат проблеми с носа и това всъщност да е SARS-CoV-2, но те никога няма да го знаят“, каза Ханаж.

Бъдещето на COVID-19 в САЩ в крайна сметка ще зависи от готовността на американците да приемат ваксините, казват експертите.

„Ние дълго време ще се борим с джобовете с ниска ваксинация. COVID-19 е много заразен, той се разпространява бързо и безшумно и няма да започне да изчезва, докато по-голямата част от хората не бъдат имунизирани", казва проф. Майърс, от университета в Остин, Тексас.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения