Медалистите от световното по самбо ще си поделят 32 000 лева премии

Медалистите от световното по самбо ще си поделят 32 000 лева премии от родната федерация.

На шампионата в София националите спечелиха общо девет медала, като  Мария Оряшкова в спортното самбо триумфира със злато. Тимът ни заслужи още четири сребърни и четири бронзови отличия. За първото място наградата е 5000 лева, за сребро 4000, а за бронз 3000 лева. Средствата са основно осигурени от Стоян Саладинов, помощник-треньор на отбора ни по бойно самбо и бивш елитен командос.

„Самият аз съм бил спортист и знам какви усилия са необходими само за една среща, а тези момичета и момчета направиха по три-четири тежки мача в един ден”, каза Саладинов.

„Отделно от тези премии националите ще бъдат наградени и от държавата съответно с 9000 лева за злато, 7000 за сребро и 5000 лева за бронз“, уточни Румен Стоилов, президент на федерацията.

Самата церемония ще бъде в къщата музей на Дан Колов в село Сенник на 1 декември. Тогава ще бъдат дарени на дома и вещи на именития борец, събирани от колекционер в продължение на години, но откупени от Саладинов преди дни.

„Избрахме това място, защото Дан Колов е бил не само голям спортист, но и изключителен патриот - продължи Саладинов. - Той е един от най-големите дарители на България и е помагал много на хората не само за лечение, но и за различни каузи.”

След церемонията националите ще поднесат венци пред паметника на шампиона и ще се поклонят пред неговия гроб.

Станимира Петрова пък стигна своя първи европейски финал, след като надигра с 3:0 (39:37, 39:37, 39:37) Виктория Кулешова (Рус).

Българката започна по коренно различен начин срещата си в сравнение с предишните две на ринга в „София“. Тя свали гарда и повече бягаше на съперничката си, отколкото да нанася удари. За зрителите в залата изгреждаше, че Станимира се разигра в средата на мача, но се оказа, че всико това е било тактика.

„Изключително съм доволен, че Станимира спази напълно изготвената стратегия. Трябваше да дразни в началото със свалени ръце, да оставя рускинята да тръгва и после да я засича на контри. Идеята бе да обърка противника и мисля, че се получи“, коментира личният й треньор Борислав Георгиев.

На финала Петрова ще срещне стара своя познайница – Анна Алимарданова от Азербайджан, който победи с 3:0 Делфин Манасини (Фр). Азерката отстрани Петрова 1/4-финалите на Европейските игри в Баку през 2015 година при доста спорно съдийско решение.

„Финалът си е финал и който е стигнал до него не е за подценяване. Довечера ще направим анализ с треньора ми, ще изгледаме на видео нейния полуфинал и ще изготвим стратегията за утре“, каза Станимира Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт