Станислав Владимиров - Жадният кмет

Станислав Владимиров Снимка: БГНЕС

През месец юли миналата година бъдещето за Станислав Владимиров в Перник изглеждаше светло и ясно. Първо, БСП издигна своя народен представител за кмет на града на миньорите. Малко след това той стана щастлив татко на малкия Никола. После лятото от щастливо стана горещо, защото започна предизборната битка. Владимиров жадуваше за победа, за модерен град, за електронен град, за град с инвестиции, а случи така, че след победата си, Станката стана кмет на най-жадния град на Балканите.

Миналата есен битката за Перник беше драматична и въпреки огромната кампания на ГЕРБ, въпреки че джипката на премиера Борисов превъртя километража няколко пъти, сякаш е бил в ръцете на търгаш от Горублене, Станислав Владимиров спечели вота с 50,27% срещу кандидата от ГЕРБ - Вяра Церовска, която получи 47,68% от гласовете. БСП бяха в еуфория, левицата тържествуваше. Но... Ако беше Плутарх жив щеше да възкликне Victoria pirrica, или на български казано „Пернишка победа!”.

Кметицата Церовска се оттегли от града, като германците от Варшава, а мечтите на амбициозния социалист се напукаха като дъното на „Студена”. Още в първия ден на управлението си Владимиров трябваше изпие чаша студена вода, като за последно. После премина на воден режим и така до днес.

Станислав Владимиров е една от надеждите на левицата. Перник трябваше да бъде трамплин за нещо по-голямо. Всички знаем тезата, и на цар Борис III, и на Тато, че пътят към управлението на страната минава през кметския стол в столицата. Е, за левицата София е мисия невъзможна, затова Корнелия Нинова би възкликнала „Перник е моята София”. Да, точно тя би го казала, а не Владимиров, защото ездачката от Мизия не обича, когато някой се е присвил под крилото є, да се качи на главата й.

Народният представител на БСП - Владимиров, беше издигнат за кандидат-кмет на миньорския град, защото беше изключително разпознаваем в родния си дом. Партийният вестник на БСП - „Дума” описваше любовта на Владимиров към Перник почти в строфи. „За кандидата на БСП за кмет - Станислав Владимиров, Перник е кауза, съдба и любов. Целият живот на 41-годишния мъж е свързан с миньорския град. Станката, както свойски го наричат съгражданите му, иска и неговите деца да останат тук. „Перник от моето детство вече го няма. Градът, който кипеше от живот и в който имаше работа за всички, вече не е същият” - тъгува той.”

Станислав Владимиров е четвърто поколение социалист. Казва, че е закърмен с левичарските идеи и никога не е мислел за друга партия освен БКП на мама и на татко. „БСП е единствената партия в истинския смисъл на думата. При нас демократичните процеси са не просто записани в устава, а се изпълняват и развиват постоянно. Не мога дори да си помисля някой да спусне отгоре решение за каквото и да е и то да не се коментира в структурите ни, както става в други партии”, казва Владимиров пред „Дума”.

Станката е икономист по образование. Бил е зам.-кмет по младежки и социални дейности, спорт и сигурност в община Перник. Става лидер на младежкото БСП в града, а по-късно Станислав става секретар по организационните въпроси в ИБ на БСП. Той е депутат в 42-то и 44-тото Народно събрание от листата на партията-столетница. В парламента е член на комисиите по икономическа политика и туризъм и по вътрешна сигурност и обществен ред.

Някои фенове на „Миньор” Перник биха казали „Владимиров е радост!”. Но животът е радост и тъга, а за Перник - и пресъхнали гърла. Още не влязъл в длъжност, Станката разбра, че язовир „Студена”, с който се захранва града с вода, е източен. Водата я няма, така както я няма и на Луната.

И сега работи здраво. Среща се с Борисов, пренебрегва Корнелия. Бойко изглежда съпричастен, Нинова - страда нечуто. Борисов му дава трийсет милиона и фирми, които да ги управляват, за да потече вода към града. Но водата е мираж. И докато Владимиров обикаля, за да търси възможности, градът опустява. Хората търсят квартири извън града, бизнесът недоволства, „Стомана” плаши, че ще се изтегли от града. И ако се върнем на Плутарх, нещата изглеждат така, сякаш след още една такава кметска победа „и Владимиров ще се върне в града сам”.

 

Мечтае Струма да е пространство за разходка

Владимиров мечтае да превърне пространството край река Струма в зона за отдих чрез изграждане на алеи, барбекюта и заведения около реката. В плановети си е заложил 20 приоритета, като иска да направи всичко възможно да им подари на перничани закрит плувен басейн (каква ирония!), ледена пързалка, скейт парк, а спортуващите ще имат пълната му подкрепа. В предизборните си обещения беше написал „Но какво е Перник без Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който стана една от емблемите на града!?“ А каква стана тя...

 

За него

Държи се перфектно

Кметът се държи перфектно, да го кажа, да не си кривя душата. Благодаря на кмета, че с министър Караниколов, Нанков, полицията и пожарната, работят като един екип за кризата в Перник.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Да не забравя, че той е избран като алтернатива на ГЕРБ

Станислав е един от младите кадри на БСП, на които дадохме шанс за развитие и той се реализира. Но той е кмет на всички в града. Да не забравя, че е избран като алтернатива на ГЕРБ и неговото място е на страната на перничани, а те искат да знаят кой е виновен и кой ще понесе отговорност.

Корнелия Нинова, председател на БСП

 

Той е идеен, настойчив, млад идеалистичен човек

Станислав е един от най-харизматичните млади политици в Бъглгария. Това го доказа, влизайки в битка, която изглеждаше обречена, но успя да я спечели. Той е идеен, настойчив, млад идеалистичен човек, който живее заради каузата си. Каузата му е доброто на неговия град. Дори в момента, в който той прояви липса на партийна дисциплина, вярвам, че го направи защото мислеше за доброто на града си по начина, по който го разбира той. Той е интересен политически образ, който тепърва ще ни изненадва със своите проявления и управленски решения.

Александър Симов, депутат от БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети