Станислав Стоянов, ГЕРБ: Велико Търново ще бъде националната визитка за културен туризъм

Културата влезе във фокуса на управлението, след като ГЕРБ пое управлението. Целта е да привличаме все повече и повече туристи, каза седмият в листата с кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ Станислав Стоянов на среща с музейни служители, организирана по негова инициатива.

„Културата е дървото на живота, връзката между поколенията. Много декларации са били правени през годините, че тя ще е приоритет, а после тези обещания се забравяха. Сега, благодарение на ГЕРБ нейната роля е вдигната на най-високо управленско ниво”, заяви Нейко Генчев, кандидат от ГЕРБ. Приемането на национална стратегия за развитието на културата е сред основните приоритети на партията в сектора, категорична бе и проф. Любомира Попова, също част от силния отбор на ГЕРБ за В. Търново, който ще изберем с номер 11 в бюлетината.

Приоритетното финансиране за опазване на културното наследство и модернизирането на материалната база в сферата на културата са част от приоритетите на ГЕРБ, които са пряко свързани с работата на музейните служители. Другите три приоритета – за максимално финансиране на българското кино, подкрепа на проекти за попълване на библиотечните фондове и подкрепа за популяризиране на българската литература и култура, също бяха дискутирани на срещата, на която присъства и най-младият кандидат от ГЕРБ Георги Недев.

Кандидат депутатите заявиха, че секторната програма е отворена за нови идеи и допълнения, които могат да бъдат правени по всяко време. Пълният текст на управленската програма е публикуван в сайта на ГЕРБ.

По време на разговора бяха коментирани и възможностите за връщане на средства в музеите, за създаване на фонд за кариерно развитие, за връщането на ролята на музеите в откупуването на ценности и увеличаване на санкциите за нерегламентирана дейност с тях. Нейко Генчев запозна присъстващите с подготвяната дългосрочна стратегия за развитие на Велико Търново, за да превърнем града в истинска културна столица на Европа, избрана не от жури, а от туристите, които ще предпочитат града ни като любима дестинация.

Работещите в сферата на музейното дело заявиха, че добрата инфраструктура е основа за развитие на културния туризъм. С довършване на автомагистрала Хемус, скоростния път Русе – Свиленград и финализираната концесия на летище Горна Оряховица, имаме всички шансове Велико Търново да бъде истинското средище и визитката на България за културния туризъм в страната, каза Станислав Стоянов.

В неформални разговори музейните служители благодариха на представителите на ГЕРБ за свършеното в сектора, като припомниха осигуреното външно финансиране и държавните вложениия в Трапезица, за да бъде историческият хълм най-после достъпен за туристи. Благодарение правителството на премиера Бойко Борисов гости посреща и социализираният обект Никополис Ад Иструм.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика