Станишев: Европа трябва да подкрепи България за мигрантите

„Днес призовавах левите премиери за подкрепа за България във връзка с мигрантската криза. Страната ми се нуждае от тази подкрепа, за да продължи успешно да изпълнява ангажиментите си по охрана на външната граница на ЕС.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от своята пресслужба, в Братислава, след срещата на премиерите и лидерите на партиите от семейството на ПЕС преди неформалния съвет на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС. Домакин бе словашкият министър-председател Робърт Фицо.

„Съжаляваме за негативния вот във Великобритания, но се радвам че дискусията за бъдещето на ЕС е на дневен ред. Нека да не се поддаваме на дневния ред на десните. Ние трябва да предложим на европейските граждани работни места, повече възможности, стабилност и сигурност.", продължи Станишев.

Левите лидери се обединиха, че икономическият растеж, заетостта и икономическото благосъстояние са абсолютен приоритет за ПЕС.

„Европа трябва да дава резултати. Това е зов за събуждане, призив да се сложи край на политиката на строги икономии и нашето политическо семейство е готово да бъде водещо в този момент. Европейският проект трябва да се върне към своите социални корени и ние сме единствените, които могат да го направят. Европейският план за младежта е първата конкретна стъпка, която дава шанс на младите и възражда Социална Европа. Очаквам вашата подкрепа за Плана на заседанията на Европейския съвет и особено по време на прегледа на бюджета на ЕС", добави президенът на ПЕС.

Левите набелязаха и поредица от срещи на високо равнище в рамките на ПЕС в следващите няколко месеца: среща на върха за Социална Европа в Берлин през ноември, както и приемане на Програмата за прогресивни реформи от Съвета на ПЕС в Прага през декември.

Сред участниците в срещата бяха: Робърт Фицо, министър-председател на Словакия; Матео Ренци, министър-председател на Италия, Кристиан Керн, канцлер на Австрия; Бохуслав Соботка, министър-председател на Чехия; Антонио Коща, министър-председател на Португалия, Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Стефан Льовен, министър-председателна Швеция; Мартин Шулц, председател на Европейския парламент; Марош Шевчович, заместник-председател ан Европейската комисия; Корина Крету, комисар по регионална политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика