Станишев за водач на евролистата издигат социалистите в Монтана

Лидерът на ПЕС заряза лозе в балканското село Георги Дамяново

Повече от половината организации на социалистите в област Монтана са издигнали Сергей Станишев за водач на листата на БСП за евроизборите, съобщи лидерът на соцпартията в Монтана Пламен Младенов.

„Имам много номинации в страната. И мисля, че има политическа логика в присъствието ми в следващия европарламент!”, заяви и шефът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, който на Трифон Зарезан гостува в балканското село Георги Дамяново и заряза лозето на местен стопанин.

Основен мотив за участието на Станишев в следващия Европейския парламент освен работата, която върши в интерес на България, е и сихронизиране на платформите на социалистите извън европарламента и в него, сподели лдерът на ПЕС.

„Трябва да има сихрон в позиците на съвета на премиерите социалисти и на комисиите, защото следващият Европарламент ще бъде по-фрагментиран. А нашата амбиция е да станем основа на едно ляво по-широко прогресивно проевропейско поведение”, заяви той.

„Номинацията на Сергей Станишев за водач на листата е по инициатива на хората, без спуснати от горе списъци. На събранията има и други кандидатури, сред които са Корнелия Нинова, Румен Гечев, Петър Курумбашев, Деница Златева и дори Татяна Дончева. Най-масова обаче е подкрепата за Станишев!”, обяви областният соц. лидер Пламен Младенов.

БСП обаче е в изолация в семейството на европейските социалисти заради отношението й към Истанбулската конвенция, призна Станишев. „Всички стари социалисти в Европа не разбират този дебат. Казват „От какво се страхувате? Това, за което спорите, го няма там! Имаме проблем с комуникацията. През лятото обаче имаше мисия на партията на европейските социалисти и БСП прие конкретни ангажименти за законодателство срещу насилието над жени. Тези ангажименти се изпълняват се, но има още много какво да бъде направено”, каза Станишев.

Според него коментарите, че левицата губи позиции в Европа не отговарят на истината. „Няма еднаква картина навсякъде. Има страни, където левицата е във възход, другаде има тежки проблеми” смята лидерът на ПЕС. Той прогнозира, че след провеждането на парламентарни избори в Дания и Финландия през пролетта в Европа може да има 9 премиери социалисти – с двама повече отсега.

„А когато ме избраха за президент на ПЕС имаше само двама социалисти министър председатели. Плочата „ Левицата изчезва!” отдавна се върти, но левицата не изчезва, а отива към евроизборите с много силна амбиция за спасяване на Европа чрез дълбока промяна на статуквото, което се олицетворява от ЕНП и националистите!” подчерта Станишев.

Пред журналисти и жители на Георги Дамяново той сподели, че това, което е видял, показва, че хората в Северозапада България продължават да живеят зле и регионът има нужда от национална програма за развитие. „ Има ресурси и в националния бюджет и от Евросъюза. Европарламентът прие решение за следващия период след 2020 г.и България ще разполага с 3 млр. евро повече. Отсега правителството трябва да заложи в преговорите с ЕС специална политика за Северозапада, иначе перспективата е негативна”, предупреди бившият премиер и обвини правителството и управляващата коалиция, че нямат план за бъдещето на страната.

„Носят се по течението, запушват скандали, правят кризисен пи ар, но страната няма посока и хората се обезверяват!”, каза той. Посрещнат в Георги Дамяново с духова музика и погача, Станишев положи цветя през паметника на загиналите в Септемврийското въстание през 1923 г. и заряза лозето на местния стопанин Томи Попмарков. „Мога да режа лозе, празнувам и Трифон Зарезан, и празника на любовта. Жена ми ще ми отреже главата, че днес не съм до нея, но колегите тук ще ме извинят!”, пошегува се лидерът на ПЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика