Станишев: Изпълнителното бюро на БСП няма анализ за загубения евровот

Снимки: Денислав Стойчев

Националният съвет на БСП се събра на закрито заседание, където след анализ на изборните резултати трябва да бъдат взети организационни решения за подадената оставка от председателя на социалистите Корнелия Нинова.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев критикува лидера на БСП Корнелия Нинова за липсата на адекватни позиции след загубата на евровота, предаде БНР.

"Сега предстои да се чуе анализа, представен от Изпълнителното бюро. Той беше разпратен вчера вечерта на членовете на Националния съвет. Това, което видях, не е анализ. Това е отчетничество за някакви дейности, които са правени във връзка с кампанията, без истинска задълбоченост и отговор на въпросите, които вълнуват всички нас. Защо за втори път след 2017-та година, избори, на които имаше всички предпоставки да бъдат спечелени от БСП, бяха загубени?, каза Станишев.

"Всичко останало е един театър, аз очаквам той да продължи вероятно и на конгреса с емоционални изказвания, с хора, които ще я помолят да си оттегли оставката, и всичко останало, сценарият вече е написан", добави той.

Оставката на Корнелия Нинова Костадин Паскалев определи като странен ход:

"Беше излишно в този момент, защото при предстоящи местни избори, това е горе долу да си изгониш Цветанов от партията, без да имаш коафьори."

Ангел Найденов заяви, че Нинова не е искрена:

"Има театралност в подаването на оставката и това е своеобразен опит, вероятно и последен, за оцеляване на БСП."

Изборът на Петър Витанов за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента също получи критики от членовете на Националния съвет. Според Атанас Мерджанов това е:

"Поредната нелогична стъпка в поведението на нашето ръководство. Няма нищо по естествено от това, президентът на Партията на европейските социалисти да е лидер на групата социалисти в Европейския парламент. Това, че е избран Петър Витанов, млад колега, перспективен, но в крайна сметка в Европейския парламент е необходимо да има представителство с тежест, с влияние, там, където действително ще се чува думата и ще се защитават националните интереси".

На пленума ще бъде разгледано и предложението на управляващите за един лев партийна субсидия. В момента от "Позитано" 20 коментират това като популизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика