Станишев: Няма непреодолими различия между БСП и ПЕС

Снимка: Архив

Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев заяви пред БНТ, че в БСП няма разделение и се радва на подкрепата на ПЕС. Той призна, че неразбирателство с Корнелия Нинова, но това е нормално, тъй като БСП е демократична партия.

Категорично няма непреодолими различия между БСП и ПЕС, заяви Сергей Станишев. По думите му, съвпаденията между манифеста на ПЕС и „Визия за България“ на БСП са почти пълни.

"Насажданата в БСП представа, че ние сме нещо различно, е първо невярна, а след това създава поредица въпроси, които няма да формулирам, но нашите опоненти ще зададат на БСП. Трето, не можеш да постигнеш целите си, ако не си част от голямото европейско семейство на социалистите", коментира Станишев.

ПЕС е семейството на промяната, изтъкна той.

На въпроса дали ПЕС дава подкрепата си БСП, Станишев беше категоричен, че подкрепа има. Той заяви, че не вижда нагласи в БСП да напусне Партията на европейските социалисти.

"Около тази листа има напрежение, каквото за съжаление никога не е имало, но това е въпрос към ръководството", каза лидерът на ПЕС.

БСП не е разделена, беше категоричен Станишев.

Позицията на председателя на националния съвет е известна, но тя не отразява позицията на мнозинството от партията, заяви Станишев.

"Ако ние сме демократична партия, в това няма драма. Ние сме демократични и имаме различни мнения по различни въпроси", коментира лидерът на ПЕС.

Животът ми е свързан неразривно с БСП, заяви Станишев.

По въпроса за Брекзит, Станишев заяви, че има реална опасност от Брекзит без сделка, а тази ситуация показва до какво водят авантюрите в политиката. ПЕС ще се стреми да се избегне негативният сценарий от Брекзит без сделка, защото създава несигурност за всички засегнати страни. Това ще означава Великобритания да поиска отсрочка, заради което страната ще трябва да проведе евроизбори, допълни Станишев.

"Или Великобритания трябва да реши да излезе по твърдия начин с всички негативни последици за тяхната и европейската икономика, или да потърси разумен изход, което иска повече време", каза още Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика