"Старата десница" получава мандат за съставяне на правителство в понеделник

Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Това ще стане в понеделник, съобщиха от пресслужбата на Президентството.

"В изпълнение на конституционните си правомощия, на 12 декември 2016 г. в 11.00 часа на “Дондуков” 2, президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "Реформаторски блок", се казва в съобщението.

По-рано днес държавният глава връчи втория мандат на БСП, а лидерът на левицата Корнелия Нинова го върна.

"Ако получим мандата, което изглежда вероятно, след като президентът Плевнелиев го е казал, ще направим вече реална консултация най-напред с ГЕРБ. Ако те откажат подкрепа, връщаме мандата веднага. Ако кажат опитайте, опитваме и с другите парламентарни групи най-напред с патриотите, разбира се", обясни зам.-председателят на парламентарната група на РБ Борислав Великов, цитиран от БНТ.

За последно т.нар. "стара десница" получи мандат за съставяне на правителство преди 19 години -  през 1997 г., когато властта пое кабинетът на Иван Костов.

През 2013 г. след оставката на кабинета "Борисов 1" Костов направи нов опит за връщане във властта. Тогава, след като ГЕРБ и БСП отказаха да съставят кабинет, от Синята коалиция обявиха, че ако президентът връчи на тях третия мандат, вместо на ДПС, те няма да го върнат, а ще го предоставят на Плевнелиев за съставяне на програмно правителство, което сините да оглавят. Плевнелиев обаче връчи мандата на ДПС, а движението го върна.

ДПС получи и върна третия мандат и през 2014 г. след оставката на кабинета "Орешарски".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика