Стара Загора не иска цех за производство на олово

Община Стара Загора е против изграждането на цех за производство на олово на територията на града. Няма да допуснем да бъдат накърнени интересите на гражданите. Това заяви кметът Живко Тодоров на пресконференция, във връзка с общественото обсъждане на Доклад по оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно намерение за изграждането на преработваща инсталация, което ще се проведе на 10 юни. Инвеститор е „Ресайкъл Компани” ЕООД – Свищов.

Още през лятото на миналата година Община Стара Загора изрази отрицателно становище до Регионалната инспекция по околната среда и водите спрямо предварителната информация, предоставена за намерението за изграждане на цех за преработка на олово, в което се казва, че в региона не се генерират отпадъци от олово и създаването на преработваща инсталация е абсолютно недопустимо.

„Няма как да сме съгласни с подобно нещо. От години има напрежение сред гражданите за чистотата на въздуха. Напоследък сме подобрили всичко в показателите и сега ни се сервира някакъв завод, който е потенциално опасен. И в предварителното писмо, което сме изпратили, и в сегашното становище, сме категорични, че не одобряваме да има подобен цех на територията на Стара Загора” – заяви Йордан Николов, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Той добави, че становището на Общината по повод Доклада за оценка на въздействието върху околната среда е, че фирмата трябва да оттегли инвестиционното си намерение. Ако това не стане, ръководството на Общината препоръчва експертният екологичен съвет към РИОСВ – Стара Загора да неодобри изграждането на цех за производство на олово, който е предвиден за преработката на повече от 2800 тона опасни отпадъци, съдържащи олово, на година.

Евентуалната инвестиция предизвика остро недоволство сред старозагорци. Площадката, предвидена от инвеститора, се намира на 800 метра от старозагорския кв. „АПК”. Хората започнаха да събират подписка. Вълна от недоволство се надига и в социалните мрежи.

„Решени сме да стигнем докрай, магистралата е близо. Ако трябва до София ще стигнат колоните от колите от наши коли, докато дойде Бойко Борисов. Дано той реши проблемите. Но се надявам все пак да има здравомислещи хора и тук” – каза жителка на кв. „АПК”. Хората са категорични, че няма да допуснат в Стара Загора да се построи цех за производство на олово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони